Още една причина за напълняването

Още една причина за напълняванетоОстрите семейни кавги и депресията могат да доведат до напълняване, установи ново проучване, цитирано от "Дейли мейл".

Споровете с партньора и депресията могат да повишат риска от напълняване при възрастните хора и да променят начина, по който тялото преработва храни с високо съдържание на мазнини. Учените установиха, че мъжете и жените, страдащи от депресия, които водели особено разгорещени спорове със съпруга или съпругата си, горели по-малко калории след хранене от по-сговорчивите двойки. Намаляването на изгорените калории се изразявало в напълняването с 5,4 кг за една година.

Тези двойки имали и по-високи нива на инсулин, който допринася за съхраняването на мазнини и увеличаването на триглицеридите, форма на мазнини в кръвта, след консумиране на обилна храна. Ръководителката на изследването Ян Киколд-Глазер от Щатския университет в Охайо заяви, че откритията показват колко е важно лечението на психическите проблеми.

Новото изследване подкрепя предишно нейно проучване, което установи, че стресираните жени качват килограми, защото метаболизмът им се забавя, като горят със 100 калории по-малко на ден.

За целите на новото проучване учените наели 43 здрави двойки на възраст между 24 и 61 години, които били женени от поне три години. В рамките на изследването участниците попълнили редица въпросници, включващи оценка на задоволството им от брака и симптоми на депресия. По време на двудневното изследване всички участници се хранели с яйца, пуешки колбаси и бисквити, които съдържали общо 930 калории и 60 грама мазнини.

Два часа по-късно двойките били помолени да обсъдят и да опитат да разрешат един или повече проблеми, които по преценка на учените било най-вероятно да предизвикат конфликт. Сред най-честите теми били парите, общуването и роднините. Учените излезли от стаята по време на разговорите, които били записвани на видео и по-късно категоризирали взаимодействията като психологическа злоупотреба, изтощителни разговори, враждебност или оттегляне.

След храненето изразходваната енергия от участниците или изгорените калории при превръщането на храната в енергия, била изследвана 20 минути на всеки час в следващите седем часа. След храненето няколко пъти били взети кръвни проби за измерване на глюкозата, инсулина и триглицеридите. Участниците, които страдали от депресия в миналото и се карали често с половинката си, изгорили средно с 31 калории по-малко на час от тези, които се разбирали по-добре с партньора си.

Освен това при първото измерване след храненето те също така имали средно с 12% повече инсулин в кръвта от двойките с по-сговорчива половинка. Инсулинът допринася за съхраняване на мазнини, така че по-високите нива на инсулин обикновено водят до напълняване.

БГНЕС