Откриха лекарство, което спомага за превенция срещу рака на простата

Откриха лекарство, което спомага за превенция срещу рака на простата Ежедневното вземане на аспирин в продължение на 5 и повече години намалява риска от рак на простата и на други ракови заболявания с 38 на сто.

Това важи и за приемане на аспирин в малки дози, примерно 80 грама на денонощие, показва изследване на Медицинския колеж в Университет Вандърбилт в Нешвил, американския щат Тенеси.

В изследването са участвали 6 300 мъже, от които половината са вземали аспирин, а другата половина – не, разказва Tech Time. След четирите години резултатите показали, че в групата, вземала аспирин (и други нестероидни противовъзпалителни препарати), рискът от рак на простатата е бил с 13% по-нисък в сравнение с мъжете, които не са вземали тези лекарства. Рискът от развитие на други ракови форми в първата група е бил съответно с 17% по-нисък в сравнение с втората групата участници.

Ефективността на аспирина срещу рака на простата бе потвърдена по-рано и от друго изследване, извършено този път от Университета Дюк.

Вероятно противовъзпалителните препарати, към които спада и аспиринът, понижават нивото на простатитния специфичен антиген (ПСА). Неговото повишаване увеличава риска от рак на простата.

Друго изследване показа, че ако човек на възраст 50-65 години взема ежедневно аспирин в продължение на 10 години, рискът от рак и на сърдечно-съдовите заболявания спада с 9% при мъжете и около 7 на сто от жените. Общият коефициент на смъртността при ежедневно вземане на аспирина в продължение на 20 години пада с 4 процента. Аспиринът помага и срещу рак на дебелото черво, на белите дробове, млечната жлеза.

БГНЕС