Здраве в офиса

Здраве в офисаСлужителите трябва да стават от бюрото си поне за един час на ден, за да се предпазят от затлъстяване и сърдечно заболяване, препоръчва британски експерт, цитиран от "Дейли мейл".

Проф. Кевин Фентън предупреждава, че прекарването на шест-седем часа дневно в седнало положение в офиса е вредно за здравето. Вместо това служителите трябва да разпределят времето си като провеждат срещи на крак, пият кафе или обядват прави или просто отделят малко време за работа в изправено положение.

Според проф. Фентън активният живот е "чудодейният лек, който очакваме", за намаляване на риска от рак, сърдечно заболяване и за подобряване на психическото здраве. Той призовава служителите да даряват пари за благотворителност всеки път, когато вземат асансьора вместо да се изкачват по стълбите.

Учени от Харвард съобщиха преди време, че седенето твърде дълго е толкова лошо за здравето, колкото тютюна, защото е пряко отговорно за повече смъртни случаи в цял свят.
"Стоенето подобрява стойката и следователно намалява болките в гърба, подобрява кръвообращението и следователно сърдечно-съдовото здраве и също така стимулира по-голяма подвижност като цяло. Ако сте прави, вероятно ще се движите малко повече. Няма минимално време за стоене, но трябва да внимавате да не седите шест-седем часа на ден", казва проф. Фентън.

Стоенето забързва сърдечния пулс с около десет удара в минута, което изгаря допълнителни 0,7 калории на минута или 50 на час. Проф. Фентън казва, че ако станат от бюрото си, служителите ще са по-склонни да се движат и да изкачват стълбите вместо да вземат асансьор. Изкачването на типични стълби гори две до три допълнителни калории, което скоро води до натрупване, ако се прави много пъти на ден.

БГНЕС