Риска от деменция се увеличава заради ниски нива на витамин D

Риска от деменция се увеличава заради ниски нива на витамин D Възрастните хора, които изпитват дефицит на витамин D са изложени на по-голям риск от развитие на деменция, показва ново проучване, съобщава Би Би Си.

Британски учени са изследвали 1650 души на възраст над 65 г. Това не е първото проучване по този въпрос, но според изследователите е най-обширното. Те обаче предупреждават, че са необходими допълнителни изследвания, преди на възрастните хора да се предписва витамин D срещу деменция.

Само във Великобритания има 800 000 души, които страдат от деменция. Техният брой ще нарасне до 1 милион до 2021 г. Витамин D може да се набави от различни видове храни, като мазна риба, подправки и излагане на слънчева светлина.

Кожата на възрастните хора, обаче не може ефикасно да превърне слънчевата светлина във витамин D. По този начин възниква липса на това вещество и се търсят други източници.

Изследването на учените от медицинския колеж към Университета в Ексетър е продължило 6 години. Всички участници страдат от деменция, сърдечносъдови заболявания и сърдечен удар още от началото на изследването. В края на проучването 1169 души са имали добри нива на витамин D. Тези хора имат шанс от развитие на деменция едно към десет. 70 души са изпитвали силен дефицит, те имат риск едно към пет за развитие на състоянието.

, казва д-р Дейвид Леуелин, ръководител на изследването. Той добавя, че са необходими допълнителни изследвания дали консумацията на храни, богати на витамин D или приемът на хранителни добавки, могат да отложат или дори предотвратят развитието на болестта на Алцхаймер и деменция.

БГНЕС