Опитайте да достигнете отвъд визуалното - Интервю за психологията на модата с д-р Карън Пайн, психолог и професор по мода


Днес ще ви представим професор Карън Пайн - известен психолог от университета в Хертфордшир и професор в катедра "Мода" на Университет "Билги", Истанбул. Тя изследва, говори и пише по теми, целящи да помогнат на хората да живеят по-добър, по-щастлив и по-пълноценен живот.

Опитайте да достигнете отвъд визуалното - Интервю за психологията на модата с д-р Карън Пайн, психолог и професор по мода
- Професор Пайн, бихте ли разказали на нашите читатели малко повече за себе си, за начина си на живот и за работата си?
- Аз съм професор по психология в университета в Хертфордшир и прилагам познанията си за разбиране на това защо хората се обличат както се обличат и ефектът, който дрехите им указват върху тях самите и върху околните. Също така намирам стилът на хората за нещо очарователно - изборите, които правят, усилията, които полагат и начинът, по който използват дрехите, за да изразят себе си. В моите научни изследвания съм проучвала невербалните поведенчески прояви и дрехите са просто друга форма на езика - невербален сигнал към света за това кои сме ние, какво харесваме, какъв е статусът ни в обществото, вкусовете ни, индивидуалността ни, дори настроението ни.


- Вие сте автор на книга озаглавена "Внимавай какво обличаш: Психология на модата". Моля, разкажете ни повече за цялата идея и за изводите, които трудът обобщава.
- Ако сме по-наясно с мощния ефект, който облеклото може да има, бихме избирали дрехите си по-съзнателно. Хората обикновено се обличат по начин, привичен за тях и не правят промените, които са им нужни, за да получат резултати, към които се стремят в живота. Изследването установи, че подходящите дрехи могат да променят начина, по който мислим и се чувстваме, така че осъзнаването на това може да промени много аспекти на живота ни.


- Вие казвате, че "подходящото облекло може да ни помогне да мислим по-добре". Смятате ли, че хората разбират това?
- Интиутивно хората знаят, че ако се обличат интелигентно, ще се чувстват интелигентни, а ако се обличат неподходящо, ще се чувстват неуверени и не на мястото си, така че връзката между мислите ни и начина, по който се чувстваме, не е изненадваща. В книгата си, аз изследвам научните наблюдения и психологическите причини, стоящи зад резултатите от тях.


- Понякога хората не знаят как да намерят своя личен стил. Какво бихте ги посъветвала?
- Експериментирайте и бъдете смели! Твърде много хора "играят на сигурно", но единственият начин да получите нещо различно е да направите нещо различно. Наскоро разработих онлайн програма, която да изкара хората от зоната им на комфорт по отношение на облеклото и да ги окуражи да експериментират със стила си и да опознаят по-добре собствената си идентичност що се отнася до дрехите (можете да я откриете на Wear Something Different).


- Как можем да сме сигурни, че сме открили най-подходящия за себе си външен вид?
- Когато се чувстваме по-щастливи, по-уверени и когато другите хората ни откликват положително. Така знаем, че изразяваме себе си истински и сме открили перфектната комбинация между вътрешното и външното ни "Аз". Също така ще можем да правим избори отвътре-навън, независимо то това какво списанията и търговците ни казват, че "трябва" да носим.


- Може ли да опишете собствения си стил и как го открихте?
- Стилът ми е доста индивидуалистичен, бих казала. Аз не пазарувам по главната, а търся артистични, етнически или винтидж модели. Обичам изкуството и мисля, че обличането трябва да е като съчетавена на красиви произведения на изкуството в едно... а резултатът, трябва да извиква усмивка на лицето ни. С възрастта все по-малко и по-малко се интересувам от това какво мислят другите хора за стила ми и това е много освобождаващо!


- Можете ли да ни дадете пример как нещо простичко като промяна в цвета на дрехите влияе върху сексапила ни?
- Червеният цвят се свързва подсъзнателно с плодовитостта и е доказано, че кара мъжете да се реагират по-благосклонно към дами, които го носят.


- Какво бихте посъветвали студентите по мода и младите дизайнери, за да бъдат по-успешни в модния бизнес?
- Опитайте се да достигнете отвъд визуалното и да разберете психологическия ефект, който имат дрехите над хората. И най-зашеметяващите дизайни ще са провал, ако човекът, който ги носи се чувства некомфортно или ако не са подходящите за него. Мислете за обличането на истински хора, а не само на манекени и модели.


- Ние смятаме, че модните дизайнери трябва да работят по-близо до крайните клиенти, за да разбират нуждите им по-добре. Какво мислите за идеята, че всеки трябва да има личен шивач?
- Ако хората не са сигурни как да създадат най-добрата визия за себе си, второ мнение винаги е от помощ - то може да е на личен шивач, стилист или просто на приятел с набито око.


- В мъжката мода, костюмите по поръчка са особено актуална тенденция напоследък. Мислите ли, че заради нея повече мъже са започнали да се обличат по-добре?
- Добрият стил на обличане изисква усилия, той рядко се случва просто така. Костюмите по поръчка предполагат малко повече усилия от конфекцията, но крайният резултат определено си заслужава. Визията, която се създава, не само, че е по-елегантна, а откроява мъжът като индивидуалност, като личност - той вече не е просто един от тълпата. А независимо от типа човек, който сме, всички ние искаме да бъдем личности и да изразяваме истинската си същност.