А вие знаете ли кои са най-полезните плодове и зеленчуци

А вие знаете ли кои са най-полезните плодове и зеленчуциВсички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни, но колко точно полезни?

Учени от университета "Уилям Патерсън" в Ню Джърси създадоха таблица с плодовете и зеленчуците с най-високо съдържание на хранителни вещества, съобщава в. "Дейли мейл". Те изследвали 47 различни вида плодове и зеленчуци за нивата им на 17 вида хранителни вещества, които се смятат за особено важни за здравето.

Храните били подредени според съдържанието им на калий, фибри, протеини, калций, желязо, витамин В1 (тиамин), витамин В2 (рибофлавин), витамин В3 (ниацин), фолиева киселина, цинк и витамини А, В6, В12, С, Д, Е и К.

Кресонът е поставен на първо място със 100 точки, следват китайското зеле с 91,99 и цвеклото с 89,27. Сред плодовете и зеленчуците с високо съдържание на полезни вещества са също спанакът, марулята, магданозът, червената чушка, броколите, тиквата, брюкселското зеле, доматите, лимонът и грейпфрутът. Много от плодовете и зеленчуците като портокалите например, за които се смяташе, че са здравословни, съдържат само едно основно хранително вещество, като витамин С, а т. нар. зеленчуци-парници са с множество хранителни вещества.

Смята се, че кресонът има и медицински свойства, тъй като съдържа особено високи нива на витамин К, важен за здравината на костите, и витамин А, полезен за здравето на очите.

БГНЕС