Широката талия убива

Широката талия убива Широката талия съкращава живота, дори ако индексът на телесната маса е в здравословни граници, предупреждават американски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Изследването установило, че мъжете и жените с широка талия е по-вероятно да умрат млади, отколкото тези с малка талия. Освен това те са изложени на по-голяма опасност от заболявания като болести на сърцето, респираторни проблеми и рак, след като се вземат предвид индексът на телесната маса, пушенето, употребата на алкохол и физическата дейност .

Изследователите от клиника Майо в Минесота проучили данни от 11 различни изследвания, включващи над 600 000 души от цял свят . Те открили, че мъжете с талия 109 см или по-голяма са изложени на 50% по-голяма опасност от смърт , отколкото мъжете с талия под 88 см. Това се изразява в около три години по-малка продължителност на живота след достигане на 40-годишна възраст.

Жените с талия 93 см или по-голяма са с 80% по-застрашени от преждевременна смърт от тези с талия от 68 см и по-малка. След 40-годишна възраст това отнема около пет години от живота. Рискът се увеличава линейно – на всеки 5 см увеличение на талията рискът от смърт нараства с около 7% при мъжете и с около 9% при жените . Друго ключово откритие е, че резултатите били наблюдавани при всякакви нива на индекса на телесната маса, дори сред хора, които имали нормално ниво на индекса.

Изследователите стигнали до извода, че лекарите трябва да вземат предвид както индекса на телесната маса , така и обиколката на талията при оценката на риска от преждевременна смърт заради затлъстяване.

БГНЕС