Споделена вечер с Мика

Срещаме се с Мика Стоичков в напрегнат за нея момент, но и вълнуващ – отваря своя бутик C’est Caché Creation by Mika Stoichkov. Пристига за фотосесията с личната си гримьорка Пепа Стоянова, на която единствено позволява да прави нещо с лицето й. В суетата около подготовката, си говорим за различни неща. Мика е космополитна и непрекъснато пътува, но Барселона има специално място в сърцето й. За корицата я обличаме в рокля на Pronovias от колекция First Love, за да ознаменуваме 50-годишния юбилей на марката. Моделът от копринена бамбула е в нюанс off white и дантела с ръчна бродерия в цвят каталунско злато, а за завършена визия поставяме дълъг златист воал. Мика ни разказва, че е била на няколко ревюта на Pronovias, а майка й – Мариана Стоичкова, дори е дефилирала за тях.

Споделена вечер с Мика

Липсва ли ти Барселона?
Това е едно специално място за мен. Цял живот пътувам покрай професията на баща ми – Италия, Япония, Щатите, но в Барселона съм израснала и там са моите приятели от детството. Много обичам да ходя в планината Тибидабо. Там има прекрасна църква и вдъхновяваща гледка към града и морето. Друго любимо място ми е един будистки манастир на 30 минути от Барселона, където енергията е уникална, свръх нормална. Всяка седмица го посещавах, за да медитирам. Липсва ми храната, приятелите, позитивността на града. Модният живот в Барселона е доста активен и често ходех на събития. В квартала, в който живеем, сме в съседство с известни дизайнери и имаме близки контакти с тях.

Сега ти самата се занимаваш с мода, как започна?
Обожавам френския стил и французойките. Много ярка следа остави в мен запознанството със сестрата на наша семейна приятелка, която години наред е работила за велики модни къщи и в един момент решава да създаде собствена линия. Бях толкова впечатлена от нея, от разговорите ни, че това вътрешно ме провокира. И така, преди 5 години с моя близка сътворихме първите туники, нашихме ги с перли и камъни и те се приеха много добре в нашия кръг. После туниките се скъсиха на блузки. Съвсем случайно се върнах в България. Пристигнах с малко куфарче с чифт кецове, едни дънки и две тениски – багаж за 2 дни, а останах вече 2 години. Необяснимо и за мен, 3 пъти тръгвах за аерогарата обратно към Испания, но не хващах самолета. Реших, че трябва да си почина. Дотогава работех в една от най-известните радиостанции в Барселона, която точно фалира. Бяхме страхотен екип в радио шоуто „Будилник“ и всяка сутрин от 6 до 11 ч. имахме предаване – без почивен ден. Така или иначе, с ангажиментите в него бях приключила. Когато се застоях в София установих, че няма какво да обличам, а по магазините нищо не ми хваща окото. Всичко е излишно скъпо, префърцунено, поне така го виждам аз. От 17-годишна съм свикнала сама да печеля парите си. За малко работих в предаване на bTV. После се роди ателието C’est Caché Creation by Mika Stoichkov. Всъщност от година то е факт, а вече и бутика ми. Първите клиенти бяха познати, приятели и заваляха поръчки.

Какво те вдъхновява за моделите?
Зависи от емоционалното ми състояние. Когато съм по-щастлива се раждат по-освободени модели, когато съм по-тъжна – елегантни. Измисляла съм страхотни палта, когато ми е било студено! Дрехите са уникат. Мисля, че всяко момиче трябва да се чувства добре със себе си и с тялото си, без да харчи много пари. Модата, която правя е удобна, комфортна, практична, за всички възрасти и на съвсем достъпни цени. Моделите са спортни и официални, като използвам висок клас платове – естествени материи и еко кожа. В колекцията за лятото са актуални ярките цветове като циклама и неонови нюанси.

Споделена вечер с Мика

Да поговорим и за любовта. Сега до теб е актьорът Иво Аръков. Как пламна искрата?
Бях 2 години сама. В голямата ни компания миналото лято на морето всички движеха по двойки, само аз – соло. Гери Дончева е нашата сватовница. Устрои ни среща-капан с Иво. Без да се познаваме, ни залъга и ни събра на обяд в един ресторант, само двамата. Така нашето морско запознанство от обяд прерасна в любов. Разбираме се много добре. Определено всеки от нас е с характер. Иво обича да върви напред. Макар и млад, вече се е сблъскал с доста неща. Сам е успял и не е чакал нищо наготово.



"Избрах точно тази рокля за Мика, защото от една страна е за млади дами с хубава фигура, а от друга – в нея има и така модерното в момента „винтидж“ излъчване, свързано с историята. Дантелата е уникална, ръчно бродирана и кореспондира с историческата годишнина на Pronovias, която в началото е била само магазин за продажба на скъпи дантели. Освен това майката на Мика – Мариана Стоичкова, е дефилирала за Pronovias и е била приятелка с дизайнера на фирмата – Мануел Мота."

Анелия Петкова, Bridal Fashion

"За Мика, която е толкова енергична и лъчезарна, исках нещо съвременно и създадох тази специална прическа. Този кок, който е модерен благодарение на лекия обем, подчертава красиво фините черти на хубавото є лице, особено с пътя отстрани. Бъдете сигурни, че на една изискана вечеря такава прическа ще има силен ефект върху всички около вас!"

Клемон Боло, La Maison de Beauté Paris

Текст: Виолета Цачева, списание БУЛКА
Снимки: Диляна Флорентин