4 занимания, които приучават децата да обичат околните


Колкото и да обичаме децата си и да им демонстрираме любовта си от минутата на тяхното раждане, разбирането на концепцията "да обичаме другите" може да е трудно за малчуганите. Затова ще ви предложим няколко идеи как можете да преподавате и затвърждавате уроци по любов на детето си чрез ангажирането му с дейности, които насърчават човек да обича другите, като проявява доброта и приятелско отношение.


4 занимания, които приучават децата да обичат околните
Истории за обич

Четете с детето си книги, които наблягат на истории за прояви на любов чрез приятелство - такива, които вдъхновяват към изразяване на обичта към друг човек чрез отдаване на внимание, изслушване, прегръщане, милване, помощ, игра. Има чудесни детски книги, а също и адаптирани за деца библейски (или с друго название според религията ви) разкази, които илюстрират много добре смисъла на понятието "обич към другите".



4 занимания, които приучават децата да обичат околнитеИзработване на нещо с любов

Насърчавайте детето си да показва обичта си към приятел/ка чрез изработване на нещо за него/нея. Например може да му помогнете да изработи "гривна на приятелството" с красиви мъниста. Предложете на детето да използва тези от тях, които са в любимите цветове на приятелчето му. То може да изработи и една за себе си в любимите си цветове, за да имат подобни, но и индивидуални гривнички. Друга идея е да изработите заедно картичка с послание или "цвете на приятелството" като на всяко листенце детето ви може да изпише по нещо, което харесва в приятеля/приятелката си или нещо, което иска да му/и сподели или пожелае.


Обичта като състрадание и помощ
Добре е да покажете на детето си, че обич към околните може да означава също проява на състрадание и загриженост към хора, които са имали по-малко късмет и са в затруднено положение. Помислете за подходяща за възрастта на детето инициатива, в която можете да се включите заедно в помощ на други хора (например заедно да подберете и опаковате дрехи, играчки, книги, които да дарите на нуждаещите се или да приготвите топъл обяд за възрастна съседка, която няма роднини и много ще се зарадва на жеста). През цялото време разговаряйте с детето си, питайте го как се чувства, насочвайте вниманието му към реакцията на получаващите помощта и колко специално е чувството, че си бил полезен и си донесъл радост другиму.


4 занимания, които приучават децата да обичат околните

Игри за дружба и обич
Ангажирайте детето и приятелите му в игри, които подчертават значението на приятелството и обичта. Например, може да кажете на децата да седнат в кръг и на всяко да дадете молив и лист хартия. Задачата е да напишат десет мили неща за човекът, който седи от дясно на тях, възможно най-бързо. Който пръв завърши ще чете пръв, но всички деца трябва да довършат списъците си, да ги прочетат и да ги дадат на приятеля, за когото са писали. За друга сплотяваща игра, изведете децата сред природата. Нека се разделят по двойки (може по тяхно желание, а може и на случаен или ротационен принцип) и задачата е да пренесат някакъв предмет (топка например) от единия край на полянката до другия без да я изтърват или докосват с ръце - например с допрени един у друг гърбове. Такъв тип игри показват нуждата от приятел и ползата от сътрудничеството. А и забавленията на чист въздух са много полезни за здравето :)


4 занимания, които приучават децата да обичат околните


* Не забравяйте, че личният пример е най-важен и каквото и да говорите на децата си, ако то не съответства на собственото ви поведение, няма да даде желаните резултати. Желаем ви търпение, вдъхновение и прекрасно споделено време с вашите съкровища!


Вижте още:
10 съвета за по-добра грижа за здравето и фигурата на децата