Ароматът на плодовете ни подтиква да избираме по-здравословна храна


Когато вечер ни се налага да изберем между здравословното меню или калоричните вкуснотии, често това означава битка между волята и изкушението.

Ароматът на плодовете ни подтиква да избираме по-здравословна хранаТози проблем намира решението си в помирисването на плодове преди вечеря, твърдят френски учени. Те смятат, че мирисът на ябълка, круша или друг плод преди да изберем основното си меню, помага на мозъка да избере здравословния вариант.

Психолози считат, че тяхното изследване подчертава значимостта на аромата на дадено ястие и това до каква степен той влияе на избора ни.

В съвременните френски ресторанти изборът на ястия е огромен, но изследователите отбелязват тенденция към приготвянето на все по-здравословно меню за клиентите, които следят теглото си. Тяхната логика е, че желанието на клиента се подбужда не от вида на храната, а от нейния аромат, което означава, че една фруктиера поставена на масата преди вечеря ще спомогне за здравословното предпочитание.

Според учените, това изследване е доказателство за силата на мозъка и влиянието на аромата, а не на количеството или вида храна.


Източник: БГНЕС