4 съвета за облекчаване на болката в гърба и подобряване здравето на гръбнака


Страдате от хронични болки в гърба? Не сте единствените - експертите казват, че болките в гърба са на едно от челните места в списъка с нещата, които измъчват хората, тъй като се превръщат в постояннен спътник и отнемат ежедневно голяма част от радостта от живота.

Добрата новина е, че можете да облекчите болките в гърба (от различен произход) чрез правилни грижи за гръбначния стълб и няколко промени в хранителния и двигателния ви режим.


4 съвета за облекчаване на болката в гърба и подобряване здравето на гръбнака1. Подобрете стойката си
Ако прекарвате по-голямата част от деня седейки на бюро е изключително важно да поддържате добра стойка и да имате подходящ стол. Вземете си ергономичен стол, който поддържа гръбнака и улеснява добрия седеж. Когато стоите или вървите, дръжте гърдите и гърба изправени, а раменете - назад (неприведени). Можете да избегнете редица гръбначни аномалии и дегенеративни състояния само чрез поддържане на правилна позиция на гръбначния стълб. А ползите от това могат да надхвърлят доброто състояние на гърба ви - изследователи от Университета в Сан Франциско наскоро откриха връзка между лошата поза и депресията.



2. Правете упражнения, за да сте по-силни и гъвкави

Упражненията могат да бъдат нож с две остриета, когато става дума за здравето на гръбнака:
- от една страна редовните тренировки укрепват мускулите, поддържащи гръбначния стълб;
- от друга страна прекомерното трениране - особено, когато включва упражнения за сила, които претоварват гърба - всъщност може да доведе до травми, които ерозират гръбнака, което автоматично води до нови проблеми и болка.
Така че, упражненията могат да са от полза за гръбнака, ако ги правите разумно, слушате тялото си и не се пресилвате.
Занимания с пилатес, йога и аеробика повишават гъвкавостта и издръжливостта на гръбнака, а силовите тренировки укрепват мускулите и структурите, които го поддържат.
Ако нямате възможност да отделяте редовно време за упражнения, помнете, че и ежедневната разходка е чудесен начин за опазване здравето на гръбнака.


4 съвета за облекчаване на болката в гърба и подобряване здравето на гръбнака


3. Обърнете внимание на менюто си
Установено е, че витамините от група В и омега-3 мастните киселини намаляват усещането за болка в нервите около гръбначния стълб.
Витамини от група В може да си набавяте от:
- месо (пуешко, черен дроб) и риба;
- пълнозърнести храни ;
- зеленчуци - картофи, леща, люти чушки, боб, хранителна мая, меласа, моркови, цвекло;
- плодове - банани, ябълки, круши, грозде.
Омега-3 мастни киселини има в рибата и в някои зърнени храни.
Витамин D (съдържа се в малко храни - гъби, мазни риби, яйца) също поддържа здравината на гръбнака. Слънчевата светлина е основен източник на витамин D за организма - така че дневната дълга разходка ще ви даде двойна полза :)


4. Осигурете си удобство
Тъй като не можете да контролирате разположението на тялото и гръбнака си докато спите, уверете се, че им давате най-доброто - заложете на по-твърди матрак и възглавница, които предлагат оптимален комфорт и подкрепа по време на сън. Опитайте се да спите на една страна или по гръб, тъй като тези позиции са по-добри за гръбначния стълб от спането по корем.