Системното недоспиване убива неврони в главния мозък


Хроничното недоспиване не само нарушава когнитивните функции на мозъка, но може и да доведе до необратимо разрушаване на невроните.

Много хора мислят, че хроничния недостиг на сън може да се компенсира с "отспиване" в свободното време. Но това не е така.

Системното недоспиване убива неврони в главния мозък

"По-рано се считаше, че когнитивните /познавателни/ функции на мозъка се възстановяват напълно. Последните изследвания обаче показват, че това на практика не се случва, даже и три поредни дни на пълноценен сън", казва Сигрид Вийзи от Центъра по сън и невробиология.

Думите на Вийзи се потвърждават от експеримент с опитни мишки, разделени от учените на две групи - недоспиващи си и нормално спящи. Резултатите сочат, че при мишките, получавали нормална порция сън, производството на енергия за митохондриите, защищаващи невроните от метаболични нарушения, протича нормално. И обратно - при недоспиващите си мишки тези процеси са нарушени, а след хронично недоспиване - нарушени необратимо.

Изследването доказва, че вследствие хронично недоспиване загиват до 25% от нервните клетки в главния мозък.

Митохондриите в невроните могат да се възстановят, но само след кратковременна недостатъчност на сън - не и след системно недоспиване. Степента на увреждане на невроните варира в зависимост начина на живот на индивида, наличието на заболявания като диабет, начина на хранене и физическата активност.


Източник: БГНЕС