Дизайнерката Веселка Крачунова: "Създавам дрехи за жени с характер!"


Веселка Крачунова e родена в морската столица Варна. Магистър е по право със специализация по морско право. Вече 10 години развива успешно собствен бизнес в сфера различна от модата. През 2010 година инициира корпоративна дарителска кампания от името на една от фирмите си в помощ на недоносените и проблемно родени деца! До ден днешен продължава да работи в тази насока. От началото на 2013 година сбъдва мечтата си, като създава своя собствена модна марка VHK Fashion с дизайнер самата тя. Паралелно с успешния си бизнес развива и модната си марка.



Дизайнерката Веселка Крачунова: Завършила сте право. Как се насочихте към модния дизайн?

Да, така е - завършила съм право. Насоката ми към модата и афинитетът към създаването на дрехи датират от най-ранните ми детски години. Започна с шиенето и плетенето на дрешки за куклите ми, преди това с рисунки на принцеси, премина през ваденето на кройки от сп. "Бурда" и изработването на дрехи за мен и моите приятелки и стигна до момента, в който вече изпитвах нужда да направя нещо повече от моите дрехи. От години всички мои близки и приятели ме подтикват в тази насока, а моите баби бяха тези които ме научиха да шия, да кроя, да плета и бродирам. Точният  момент за мен настъпи преди около година през "фаталната" 2013-та! Реших, че житейският ни път е прекалено кратък, за да си губим времето и така последвах мечтата си да се занимавам с мода!


Какво се крие зад името VHK Fashion?

Зад името VHK стоят на първо място инициалите на латински от моите три имена, а в самите букви съм вплела и символика! V като Victory "победа", H като Human "човек" в превод от английски език, също и начална буква на думата харизма, като K е буквата на думата "красота". Закодираното послание на инициалите на модният бранд е -
"Победа на човешката красота!"



Как бихте определила своя дизайнерски почерк?

Бих определила моя дизайнерски почерк с една дума - класически! В продължение мога да добавя и думите - елегантен, изчистен, женствен и, разбира се, винаги в тон с модните тенденции!


Дизайнерката Веселка Крачунова:


От какво и откъде черпите вдъхновение?

Черпя вдъхновение от всичко. Всеки момент от живота ми е в състояние да ме вдъхнови! Природата, пътешествията, различните култури с техните цветове, аромати, мелодия на езика. Близките и любимите ми хора, приятелите. Всичко около мен е интересно!


За кого е предназначена модата, която създавате?

Дрехите, които създавам, са за жените с характер, които знаят какво искат и какво могат. Динамични, хармонични, амбициозни и женствени - жени с класа!


Представихте своята премиерна колекция на най-значимото модно събитие през изминалата година - "Златна игла 2013". Доволна ли сте от приема, който получихте?

За мен беше едновременно чест, голямо удоволствие и предизвикателство да направя премиерата си на най-достойното и голямо модно събитие в България чиито приз "Златна игла" се връчва на най- добрите в модната сфера! Изключително съм доволна от отзивите и приема, който получих по време на самото събитие и след това! Мисля, че успях да се представя достойно и да покажа нещо ново на Българската модна публика.


Дизайнерката Веселка Крачунова:


Каква визия имате за развитието на модния бранд VHK Fashion?

На първо място бих желала да развия он-лайн магазина и шоу-рума на марката. Също така да продължа да работя по някои специални модели за определени ВИП клиенти и най-вече да срещам повече хора облечени с дрехите на модната марка VHK fashion. Ще оставим една линия, която да е по-лимитирана с по-висок ценови клас, но в рамките на средните цени, и ще пуснем втора линия за по-масовия купувач, която ще бъде съобразена с цените на конфекции. Двете линии ще продължат да поддържат висок стандарт и качество на изработка и тъкани.


Кои са според вас най-важните правила за добър външен вид?

На първо място за мен е най-важно човек да се чувства добре и удобно в дрехите които носи! Основни правила също са чистота и спретнатост наред с избора на класически кройки, изчистени линии и основните цветове - черно, бяло, червено, кафяво, сиво и синьо. Смелостта на ярките цветове винаги трябва да бъде съпроводена с по-изчистена кройка. Комбинациите бяло/черно, червено/черно, бяло/ синьо са винаги добър избор. Качествените материи дават на дрехата класа, а добрите аксесоари като копчета и ципове биха могли да направят една дреха уникална! Не на последно място - никога не трябва да ставаме роби на модата! Нека я оставим да бъде диктаторка, но ние да бъдем сами на себе си модни диктатори!


Дизайнерката Веселка Крачунова:


Бихте ли посочила най-често срещаните грешки и гафове при избора на бизнес визия, според Вас?

Основни грешки в избора на класическа бизнес визия са много ярките цветове на дрехите, прекалено късата пола или рокля, прекалено голямото деколте или гол гръб, които се показват; мъжки или дамски костюм с десен на едри елементи или принт, прекалено много или едри бижута, разпиляна коса за дамите или не добре подстригана за господата. Мога да изреждам още много детайли, но мисля, че тези са основните.


Какво бихте посъветвала абитуриентите за избора им на официални тоалети?

Един единствен съвет бих им дала: "Скъпи абитуриенти, избирайте цветове и кройки които са подходящи за млади хора! Не се състарявайте умишлено, тъй като най- големият Ви коз е в това, че сте млади!"


Дизайнерката Веселка Крачунова:


На кои световни дизайнери се възхищавате и защо?

Възхищавам се на Коко Шанел за смелостта и да пречупи порядките, на Валентино за феноменалната му фантазия и маниакалната прецизност в детайлите, както и на Ели Сааб за перфектните линии, връщането на дантелата и винаги присъстващата в дрехите му женственост!


Сред българските дизайнери на кого симпатизирате?

От Българските дизайнери симпатизирам и харесвам облеклата на Виргиния Здравкова, на София Борисова и на Невена.


Кои модни издания следите?

Следя сп. "Ел" и сп. "Вог".



Как бихте определила Вашият собствен стил на обличане?

Моят стил на обличане е класически и доста изчистен! Харесва ми да провокирам понякога с цвят, кройка или аксесоари. В ежедневието си нося основно дрехи от моята марка, костюми с пола, по-рядко с панталон. Обичам да нося женствени дрехи и особено държа на роклите във всякакъв вариант на дължина.


Дизайнерката Веселка Крачунова:


Дизайнерката Веселка Крачунова:


Дизайнерката Веселка Крачунова:


Коя е любимата Ви модна дестинация в чужбина?

Ще споделя няколко мои любими модни дестинации, но няма да мога да кажа коя ми е най-любима. Товас са: Рим, Париж, Милано и Венеция, Ню Йорк, Маями, Бангкок.


Дизайнерката Веселка Крачунова:


Дизайнерката Веселка Крачунова:



Участвахте с колекция и в ревю-спектакъла на БГ модна икона 2013. Какво мислите за стила на българските модни икони?

"БГ Модна икона" е престижно лайфстайл отличие и събитие! Мисля, че подбора и критериите са доста съществени и сериозни. Мога да кажа само, че до сега почти всички избрани "БГ Модни икони" са ми харесвали като личности, като визия, стил и поведение. Това може само да ме радва!


Посочете имената на световни знаменитости, които смятате, че будят възхищение със своя стил и могат да бъдат наречени световни модни икони?

Мисля, че малко от известните личности в днешно време имат чисто личен стил, тъй като в повечето случаи този стил е плод на стилисти и ПР-и. За последните 100 години има малцина, на които се възхищавам за последователността в стила и изявите им. Ще изредя няколко имена от различни сфери и мисля, че бих могла да ги нарека модни икони за себе си! Това са Грейс Кели, Марлене Дитрих, Катрин Хепбърн, Жаклин Кенеди, Лейди Даяна, Принцеса Кейт Мидълтън, Кралица Елизабет, Кралица Рания, Маргарет Тачър. Не мога да пропусна моята майка - Цвета, която винаги е била модна икона за мен!


Как обичате да прекарвате свободното си време?

Най-много обичам да пътешествам и да чета в свободното си време. За съжаление свободното ми време все повече намалява!


Какви грижи полагате за външния си вид?

Полагам всички възможни грижи за външният си вид - спортувам, храня се добре и здравословно, не пазя диети, ползвам качествена козметика и добри лекари за всичко. Разбира се, възползвам се от всички издържани новости в естетичната медицина и дерматология с цел превенция и отдалечаване на белезита на старостта! Не на последно място, много важно е човек да обича и да бъде обичан, да работи с удоволствие и да се чувства в хармония със себе си!


Имате ли любима фраза/девиз/сентенция?

Да имам любим девиз и той не е от някой известен човек, а от моя дядо - "Никога не казвай: няма, не мога, не става и не искам!"



Интервюто взе Силвия Тодорова

Снимки:

    1. Дизайнерката Веселка Крачунова, създател на модна къща VHK fashion

    2. Модели на дизайнерката Веселка Крачунова, показани по време на ревю-спектакъла на "БГ модна икона 2013"

    3. Веселка Крачунова, заедно с гости на "БГ модна икона 2013"

Фото: © Антон Марков

    4 - 5. Модели на дизайнерката Веселка Крачунова, показани по време на ревю-спектакъла на "Златна игла 2013"

Фото: © Божидар Марков

    6. Представяне на колекция на VHK Fashion

Фото: © Иван Коловоз

    7. Бяло парти на топ моделите юли 2013

Фото: Личен архив на Веселка Крачунова

8. Веселка Крачунова заедно с Елен Колева, Деси Бакърджиева, Вили Боршукова и проф. Любомир Стойков по време на представянето на най-новата италианска боя LUXURY.

Фото: © Хайлайф

9. Веселка Крачунова на остров Тасос, Северна Гърция, юни 2013 г.

10. Веселка Крачунова по работа и на отдих в Дубай 2011 г.

Фото: Личен архив на Веселка Крачунова