14 причини да включвате краставиците редовно в менюто си


Пролетта наближава и скоро на пазара ще се появят вкусни и полезни пресни краставици. Време е да обърнем внимание на ползотворното им влияние върху нашето тяло.

Краставиците са четвъртият най-отглеждан зеленчук в света и са една от най-добрите храни (често определяни и като супер храна) за цялостното здраве на организма.

Ето защо е така:


Краставиците рехидратират тялото
Както вече сме ви съветвали - добре е да избирате храни с високо водно съдържание, за да поддържате организма си добре хидратиран и в кондиция. Това в съчетание с прием на достатъчно вода (минимум 30мл/кг тегло) ще улесни протичането на всички физиологични процеси в тялото.


14 причини да включвате краставиците редовно в менюто си


Краставиците преборват паренето (отвътре и отвън)
Хапвайки си краставица ще помогнете на тялото да се освободи от киселините в стомаха, а полагайки я върху кожата ще получите облекчение след слънчево изгаряне.


Краставиците унищожават токсините
Водата в краставиците е като "виртуална метла" - премахва отпадъчните продукти от тялото ви. Известно е, че с редовно ядене на краставици могат да се разтворят камъни в бъбреците.


Краставиците доставят част от нужната дневна доза витамини
Този вкусен зеленчук съдържа повечето витамини, от които тялото се нуждае - Витамини А, В и С, които стимулират работата на имунната система, поддържат ви сияйни и усещате прилив на енергия. За още по-мощна "витаминозна бомба" може да комбинирате краставицата със спанак и моркови. Не забравяйте да НЕ белите краставицата, тъй като в нея се съдържа значително количество витамин С - около 12% от препоръчителния дневен прием.



14 причини да включвате краставиците редовно в менюто си


Краставиците са източник на полезни за кожата минерали

Краставиците са с високо съдържание на калий, магнезий и силиций. Ето защо в СПА центровете има много процедури с краставици.


Краставиците подпомагат храносмилането и отслабването
Поради високото си водно и ниското калорийно съдържание, краставиците са идеална храна за хора, които искат да се отърват от няколко излишни килограма. Можете да я използвате в салати, предястия, таратор, като гарнитура към основното ястие - вложете въображение и експериментирайте :) Фибрите, които се съдържат в краставиците са отличен помощник за храносмилането и в борбата с хроничния запек.


Краставиците възстановяват очите
Поставянето на охладени резенчета краставица върху подпухналите очи е доста изтъркано средство за разкрасяване, но наистина може да помогне за намаляване на торбичките под очите и подпухналостта, поради противовъзпалителните свойства на краставицата.


14 причини да включвате краставиците редовно в менюто си


Краставиците борят рака
Известно е, че краставиците съдържат secoisolariciresinol, lariciresinol и pinoresinol - фитоестрогени, които имат силно антиоксидантно действие (антиоксидантите се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма, намалявайки значително риска от окисляване на ДНК, което може да доведе до мутации на гени, рак или други сериозни заболявания).


Краставиците лекуват диабет, намаляват холестерола и контролират кръвното налягане

Сокът от краставица съдържа хормон, от който се нуждаят клетките на панкреаса, за да произвеждат инсулин, което определено ще подпомогне хората с диабет. Изследователи са открили и че в краставиците има вещество, което понижава нивата на лошия холестерол. Вкусният зеленчук съдържа и много фибри, калий и магнезий, които са ефективни за регулиране на кръвното налягане.


Краставиците освежават устата
Сокът от краставица освежава и лекува болните венци. Вземете резенче краставица и го притиснете към небцето си с език за около половин минута - това ще убие бактериите в устата, отговорни за появата на лош дъх.


14 причини да включвате краставиците редовно в менюто си


Краставиците заглаждат косата и ноктите
Минералът силициев диоксид, който се съдържа в краставиците, придава на косата и ноктите блясък и здравина, а в комбинация със сярата - стимулират растежа на косата.


Краставиците поддържат здравето на ставите, облекчават болките от артрит и подагра
Тъй като краставицата е отличен източник на силициев диоксид, тя се грижи за доброто състояние на ставите чрез укрепване на съединителната тъкан. Ако се смеси със сок от моркови, краставицата може да облекчи подаграта и артритните болки, понижавайки нивата на пикочната киселина в организма.


Краставиците лекуват махмурлук
За да избегнете сутрешното главоболие и махмурлук, може да хапнете няколко резена краставица преди да си легнете да спите. Краставиците съдържат достатъчно витамини от група В, захар и електролити, за покриване нуждата от много от основните хранителни вещества и намаляване на тежестта на махмурлука и главоболието.


14 причини да включвате краставиците редовно в менюто си


Краставиците поддържат бъбреците във форма
Краставиците понижават нивата на пикочната килена в тялото, което опазва бъбреците здрави.


Бъдете здрави!