Пушачи срещу непушачи

Пушачи срещу непушачиХората, които пушат, са изправени пред по-голям риск от тревожност и депресия. Функциите на техните бели дробове са намалени, затова могат да извършват по-малко физически упражнения. Пушачите се чувстват по-уморени от хората, които не пушат.

Бразилски учени са открили, че пушачите са по-малко физически активни и страдат от липса на мотивация. Те са и по-склонни да изпитват тревожност или депресия.

Изследвани са 60 пушачи и 50 непушачи, които е трябвало да носят педометър най-малко 12 часа на ден в продължение на 6 дни. Резултатите показват, че пушачите са ходили по-малко всеки ден, а функцията на белите им дробове е намалена. Това означава, че те са по-неспособни да извършват физически упражнения.

Пушачите сами признават, че се чувстват по-уморени и нямат мотивация за промяна на начина си на живот.

"Доколкото знаем, това е първото по рода си проучване, което показва спад на нивото на физическа активност в ежедневието на възрастни пушачи в сравнение с непушачите. Освен намалената функция на белите дробове, качеството на живот и симптомите на тревожност и депресия, пушачите се движат по-малко в ежедневието си", казва ръководителят на изследването д-р Карина Фурлането.

Предишно изследване показва, че пушачите спят по-малко и си отпочиват по-малко по време на сън в сравнение с непушачите.

17% от пушачите спят по-малко от 6 часа през нощта, а 28% признават, че сънят им е неспокоен. Само 7% от непушачите спят по-малко от 6 часа през нощта, а 19% определят съня си като неспокоен.

БГНЕС