5 съвета как да поддържате дома си модерен и стилен


Опитвали ли сте се някога да спазвате модните тенденции? Ако сте, знаете, че това може да бъде доста обезкуражително - за да се задържите на "гребена на вълната" трябва едва ли не всяка седмицата да си купувате различни дрехи и аксесоари, защото постоянно се появява ново "най-модерно". Е, същото важи и за тенденциите, свързани с дома - винаги има най-нова и най-модерна вещ, мебел, цвят или стил, които ви призовават да актуализирате домашния интериорен дизайн.

Това може да се окаже доста скъпо начинание. Добрата новина е, че има начин да спазвате модата в декора на дома без да се налага да похарчите по-голямата част от парите, които сте изкарали с труд. Рецептата е:
- доза търпение;
- щипка креативност;
- поле за изява.



5 съвета как да поддържате дома си модерен и стилен Съвет №1: Започнете с палитрата
Когато става дума за интериорен дизайн един от най-важните елементи, които ще използвате е цветът - цвят на стените, цвят на мебелите, цвят на акцентите. И тъй като цветовото разнообразие е огромно, ще имате много богат избор, когато решавате на какво да заложите. Един от начините вашата палитра да е модерна е да подберете цветове, които са били популярни в продължение на няколко поредни години. Колкото по-дълго е бил модерен един цвят, толкова по-голям е шансът да продължи да бъде такъв. Също така се уверете, че сте се спрели на цвят, който може да бъде комбиниран с много други цветове - например неутралните (черно, сиво, бяло и кафяво + бежово, слонова кост, резеда, екрю) са най-подходящи за стените, защото така няма да се тревожите как ще се впишат новите цветни мебели или акценти, които прибавяте с времето.


Съвет №2: Заложете на съвременни мебели
"Съвременни" означава комбиниращи различни влияния, тенденции и нови технологии, без да се придържат стриктно към точно определена философия в интериорния дизайн. В тях са обединени различни стилове и периоди, актуализирани към съвременния вкус. Не всеки харесва contemporary стила, но предимството на тези мебели е, че като цяло те имат плавни, силни линии, които се вписват чудесно във всякакви дизайнерски идеи, така че когато решите да обновите интериора на дома си според най-новите тенденции, няма да има нужда да сменяте мебелите. Това определено ще ви спести много пари, а и ще продължите да имате много модерна стая и без подмяна на мебелировката. Хитро ;)


5 съвета как да поддържате дома си модерен и стилен


Съвет №3: Променете акцентите
Акцентите често играят огромна роля в цялостния дизайн на дома, а са най-лесното, което можете да смените, за да останете модерни. Ако използвате акценти като вази, скулптури, лампи и картини, опитайте се броят им да е минимален. Две са основните причини:
І) колкото по-малко акценти имате, толкова по-малко нови ще трябва да купувате, когато ги подменяте;
ІІ) прекалено многото акценти могат да "задушат" мястото и да го направят да изглежда отрупано и тъмно (което определено не е нещо, към което се стремите).

 

Съвет №4: Заиграйте се с материите
Тапицерията може да бъде отличен начин за промяна на интериора и то доста евтин, ако ви бива с иглата и конеца. Разхвърляните възглавници на дивана могат да се превърнат в модерен цветен акцент. Декорациите над или около прозорците могат да бъдат подменени или отстранени в зависимост от цялостната визия, която преследвате. И разбира се, най-лесно е просто да претапицирате табуретките или столовете и воала - бързо, лесно и евтино имате "нови" мебели. Така можете да променяте освен цветовете и тъканите, за да се придържате към модерните.


5 съвета как да поддържате дома си модерен и стилен


5 съвета как да поддържате дома си модерен и стилен


Съвет №5: Бъдете модерни за себе си
Това не е точно съвет, а по-скоро напомняне. Въпреки, че винаги има нови тенденции за следване, все пак модата за дома не се променя чак толкова бързо, колкото в облеклото. Една тенденция може да се задържи модерна за години наред и дори и след това, ако на вас ви допада, тя може лесно да се актуализира чрез няколко претапицирани възглавници, нова лампа или картина.

В крайна сметка вашият дом е мястото, където да се чувствате комфортно и уютно. Той трябва да бъде модерен според вашите представи и желания. Ако сте щастливи с цвят, който не е популярен, не се тревожете, просто се насладете на собственото си чувство за стил, защото е много по-вероятно уникалността и личния ви почерк да направят вашия дом много по-модерен отколкото нечии друг, изпълнен с модни тенденции.


5 съвета как да поддържате дома си модерен и стилен

Източник: freshome.com


Вижте още полезни и интересни статии в раздел Мода за дома