Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Морската козметика – красота от дълбините
Мъж в козметичния салон?!
Психологически аспекти на пластичната хирургия
Оперативна козметика за повече красота и съвършенство
Как да изберем хирург
Да се превърнеш в някой друг
Шер – мечтата за вечна младост
Самочувствие и изваяно тяло
Козметика с резеда
Деликатна грижа за бебешката кожа
Супер тяло за тонус и здраве
Шанс да спечелите много награди

Естетичната хирургия
Оперативна козметика за повече красота и съвършенство

Интервю Радмила Попова

Доц. д-р Димитър Евстатиев завършва медицина през 1967 г. Работи като общ хирург в окръжните болници в Сливен и Перник и в ІV градска болница в София. През 1971 г. постъпва като асистент по пластична хирургия във ВМИ-София, сега Университетска Александровска болница. Последователно става старши асистент, главен асистент, старши научен сътрудник ІІ степен и доцент и вече 27 години е ръководител на Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към Университетска Александровска болница. Специализирал е в Русия, Чехословакия, Австрия, Германия, Испания. Председател е на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия, зам.-председател на Научното дружество по пластична хирургия и изгаряния и национален консултант по пластична хирургия.

Доц. Евстатиев, откога съществува специалността пластична хирургия в България и какво е нивото на подготовка на нашите хирурзи? Специалността пластична хирургия беше призната в България през 1994 г. като профил на специалност от обща хирургия или от ортопедия и травматология. По-късно Министерството на здравеопазването въведе отделна специалност естетична (козметична) хирургия и естетична медицина. Според мен това е неоправдано, защото не може да се работи естетична хирургия без да се знаят принципите на пластичната и на възстановителната хирургия. Това се направи под влиянието на опита на САЩ, където се оформи отделна специалност по козметична (а не естетична) хирургия.

енденцията към отделяне на едното от другото се обяснява с това, че някои манипулации се извършват не само от хирурзи, но и от дерматолози, общопрактикуващи лекари или от общи хирурзи. Необходимо е обаче да се подчертае, че членовете на Американската асоциация на естетичните хирурзи задължително са сертифицирани пластични хирурзи.

За мен естетичната хирургия не е нищо друго, освен оперативна козметика. Това са операции, които се извършват по желание, но показанията се поставят от лекар. Много от пациентите, за съжаление, смятат едва ли не, че отиват на фризьор или козметик. Трябва да се знае, че това е сериозна медицина и както при всяка една оперативна интервенция съществуват определени усложнения и рискове, за които пациентът трябва да бъде информиран.

С новата наредба за специализациите, която е в сила след влизането на България в ЕС, признатата от ЕС специалност е пластично-възстановителна и естетична хирургия. Козметичната хирургия остана да съществува, но без да е призната от ЕС. У нас новата специализация ще бъде вече 5 години, досега беше 2 години след специалност по обща хирургия. Базите за специализация са само университетските клиники в София и Пловдив, а за изгарянията – Секцията по изгаряния и пластична хирургия в Института “Пирогов”. Въпреки, че има много хора, които се рекламират като пластични хирурзи, ние смятаме, че в интерес на пациентите е да се обърнат към някой, който има диплома, официално призната по българските закони.

Скоро имах възможността да гледам в България френски хирург, демонстриращ операция, която при нас се прави рутинно. Видях един посредствен хирург, който далеч не може да се сравнява с хирурзите, които аз познавам и с които съм работил. Нивото на тези, които са положили държавен изпит по специалността, е достатъчно високо, за да могат да работят самостоятелно. Повечето от тях са на частна практика и се занимават предимно с естетична, а не с възстановителна хирургия. В нашата клиника в Александровска болница пластичната хирургия се работи в пълен обем – както по отношение на възрастта на пациентите, като се започне от новородени и кърмачета и се стигне до хора в пределна възраст, по отношение на локализация – от космите на главата до пръстите на краката, така и по отношение на заболяванията, които се лекуват.

Каква е най-често правената естетична операция в България? Най-често се правят операциии на нос, за промяна на формата на бюста – увеличаване, намаляване или повдигане, операции на деформации на ушната мида, липосукции и подмладяващи операции или операции на застаряващото лице.

Какви са средните цени? Всеки, който се интересува от цените в нашата клиника, може да се информира от интернет страницата ни – www.plasticsurgery.a.bg. Цените в частните клиники не мога да коментирам, тъй като не ги знам. Освен това те варират в зависимост от вида на операцията и имплантатите. Цените в България по принцип са по-ниски, отколкото в западните клиники, а тези на Александровска болница смятам, че са най-ниските в цялата страна.

Какви са най-често срещаните мотиви на пациентите? Много пъти съм казвал, че когато една жена се подлага на някаква интервенция, тя трябва да го прави само и единствено заради себе си, заради собственото си самочувствие. Нито един мъж на света не заслужава такава жертва от страна на жената. Защото това е хирургична интервенция. Друг е въпросът, че когато една жена иска да промени нещо във външния си вид, трябва да го съгласува със семейството, с партньора си, да не поставя близките си пред свършен факт. За мен пациентите, които оперирам, трябва да са мотивирани само и единствено от собственото си желание – не заради друг, не заради нещо друго като кариера например, а просто заради това, че изпитват вътрешна необходимост да променят нещо в себе си. В крайна сметка в това няма нищо осъдително, защото всеки се стреми към красота и съвършенство. Както една жена сутрин прекарва определено време пред огледалото, за да се гримира, ходи на фризьор или си купува дрехи, така може да предприеме и по-радикални мерки като една оперативна намеса.

Естетичните операции не са абсолютно наложителни, не са животоспасяващи, може с тях, може и без тях. Затова, когато човек се подлага на такава интервенция, трябва да е запознат с естеството на операцията, с ефекта, който се очаква и който би се получил, както и с рисковете, които поема. Медицината не е точна наука. Един добър резултат се очаква и се предполага, но в никакъв случай не може да бъде гарантиран и всеки, който го гарантира, или не си разбира от работата, или има някакви други интереси и те са най-често комерсиални. В много случаи ме питат какъв съвет мога да дам. Когато човек идва за операция, трябва да знае точно какво иска. А аз не желая да бъркам в душата на никого и да му натрапвам моя вкус. Пациентът трябва да знае какво иска, аз трябва да му отговоря може ли това да бъде осъществено и при какви условия.

С какви документи се уреждат взаимоотношенията между клиниката и пациента? В клиниката се работи с всички документи, които се изискват за болнично лечение. Попълва се подробен въпросник, който съдържа информация за минали заболявания на пациента, приемани медикаменти, кръвопреливания, усложнения, поносимост към упойки и т.н. Пациентът подписва също и декларация за информирано съгласие за това, че е запознат с естеството на операцията, с възможните рискове и усложнения, че е съгласен при необходимост в непредвидено възникнала ситуация ние да действаме според знанията и уменията си, ако трябва, да се търсят консултанти и т.н. Изготвя се също история на заболяването. Тези неща са строго регламентирани не само при нас, но и в цял свят.

Между другото, много малко застрахователи поемат професионални застраховки на пластични хирурзи, защото е масова практика те да бъдат съдени. Независимо от една перфектно изпълнена операция и добър от гледна точка на лекаря резултат, пациентът може да заяви, че не е доволен. Това не се случва често, но има и недоволни. Има и такива, които директно се опитват да изнудват за пари, поради разпространената заблуда, че пластичните хирурзи са много богати хора.

На какво се дължат неуспешните случаи и усложненията в естетичната хирургия? На много причини. При увеличаването на гърдите например, има усложнения, които са свързани с естеството на самата операция, както и с качеството и вида на имплантатите. Има и грешки, които се дължат на неправилна или погрешна техника, но обикновено биха могли да бъдат коригирани. Независимо от това, че силиконът се понася много добре, организмът реагира както към всяко чуждо тяло, с образуване на съединителна тъкан. В някои случаи тя е в по-голямо количество и това води до втвърдяване, изместване на имплантата, деформация на бюста. Това усложнение – капсулна контрактура – е описано в много книги и пациентите са запознати с него. Но дали то ще се прояви или не при определен пациент, не може да се предвиди с точност, въпреки че при съвременните имплантати процентът на капсулна контрактура по принцип е много по-малък. Неочаквано възникнали инфекциии поради срив на защитните сили на организма са причина за други усложнения, както и безотговорното понякога поведение на пациента, който не спазва лекарските предписания. Има и лекарски грешки, разбира се.

За какво се оказват най-неподготвени пациентите? Общо взето те са две категории. Някои си мислят, че отиват на козметик и са изненадани от следоперативните болки или от неудобствата при излизането от упойка. Но обикновено когато им е обяснено и знаят какво ги очаква, те са по-спокойни и операцията минава по-лесно. Други са много наплашени и очакват страшни болки. Но това е много индивидуално, защото прагът на болката при различните хора е различен. Има и психически по-лабилни пациенти, които се страхуват повече, отколкото е необходимо. Това е оправдан страх, всеки се страхува от неизвестното. Ние винаги се стараем да осигурим комфорт на пациента, той да се чувства спокоен. Когато се изписват, пациентите са вече в напълно нормално състояние и могат да се върнат към ежедневния си живот без проблеми.

Ние не лекуваме някакво заболяване, ние лекуваме определен човек с неговите определени проблеми, с неговата деформация или дефект. Понякога прибягваме до консултация с психолог, но това не е ежедневна практика. Аз работя вече 40 години и мога да преценя кой има някакви отклонения и кой – твърде високи изисквания. Смятам, че на хората с повишени естетически изисквания би трябвало да се отказват подобни операции, защото каквото и да се направи, колкото и съвършена да е операцията, те никога няма да бъдат доволни. Има и болестни състояния. Няма пластичен хирург, който да е работил по-дълго време и да не се е сблъсквал с такива пациенти. От друга страна, има пациенти, които нямат нищо общо с това състояние и които са си направили един план за оперативна корекция – например премахване на бричовете, коригиране на корема, гърдите, премахване на бръчките, и постепенно, на етапи този план се осъществява. Това невинаги е свързано с болестни или гранични състояния в психиатрията. Но има и такива случаи, когато лекарят отказва една операция, а пациентът веднага иска друга.

Какви операции си правят мъжете? Мъжете, които си правят естетични операции, са по-малко от жените. Обикновено те идват за корекции на носа, по-рядко за уши, много рядко за подмладяващи операции, за липосукция на корема.

Налага ли се всяка пластична операция след известно време да бъде повторена? Всяка е силно казано. Има операции, при които пациентите трябва да бъдат предупредени, че евентуално може да има и други намеси. При увеличаването на гърдите, например. Доскоро се смяташе, че на 10 години имплантатите трябва да се сменят, но това не е вярно. Ако обаче жената иска промяна в размера, се прави втора операция за подмяна на имплантатите. Има други случаи, при които по други причини имплантатите дават дефект и трябва да се подменят. Такава е световната статистика – определен процент от операциите изискват реоперации. Не става въпрос за рутинно повторение на операцията. Пациентът също трябва да бъде отговорен и да спазва предписанията на лекаря и определен режим, за да се получи желаният ефект.

Вашите съвети към решилите да потърсят услугите на пластичен хирург? Преди всичко трябва да са вътрешно убедени. Ако смятат, че има какво да се коригира, трябва да се консултират със специалист. Въпросът за избор на хирург е много важен. За съжаление много от пациентите, които звънят по телефона, първо питат колко струва, като че ли ще си купуват кило сирене или краставици. А не се интересуват от това, кой ще ги оперира. Този, който се е решил да се подложи на такава намеса, особено в днешния свят на изобилие от информация, която в много случаи е неточна и се тълкува превратно, трябва да посети поне двама, ако не и повече – трима-четирима лекари, за да види кой какво ще му каже, да сравни и да се обърне към този, който му вдъхва най-голямо доверие.

Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия е създадена през 2000 г. Тя обединява изтъкнати специалисти по пластична хирургия от цялата страна, като по устав в нея могат да членуват само хирурзи с призната в нашата страна специалност по пластична хирургия. Основната й задача е стремежът към спазването на правилата за добра медицинска практика с оглед защитата на интересите на пациентите. Асоциацията се стреми да информира най-пълно пациентите относно същността, ефекта, усложненията, опасностите и рисковете при различните пластично-възстановителни и естетични операции, както и да им помага при избора на пластичен хирург. Важна задача на асоциацията е координирането на дейността на пластичните хирурзи в България, за осъществяването на което тя работи в тясно сътрудничество с Българското научно дружество по пластична хирургия и изгаряния. Асоциацията изготвя становища по проблемите на специалността, чрез различни форуми допринася за повишаване на квалификацията на своите членове, съдейства при изготвянето и усъвършенстването на програмите за специализация и квалификация на лекарите.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!