Теодора Духовникова:
За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


* С актрисата разговаряме за наградата й БГ модна икона 2013, киното, театъра, модата, еротиката и формулата за нейната елегантност


Любомир Стойков


Теодора Духовникова е сред най-проспериращите български актриси. Тя е представителка на това ново поколение българския театър и кино, за което са характерни творческа разкрепостеност, психическа задълбоченост и модерна рефлексия за интрепретирените образи. Едва на десет години Теодора се снима в детски филми по БНТ към детска театрална студия. Завършва отлично театралното си образование в класа на проф. Снежина Танковска в НАТФИЗ. След два сезона в Театър "София" заминава за Канада. Там среща мъжа на мечтите си и създава едно прекрасно семейство. Стъпва на сцената на Народния театър "Иван Вазов", където работи с едни от най-големите режисьори на България - Александър Морфов, Стоян Радев, Мариус Куркински. Сред най-известните й роли тук са Магдалена в "Домът на Бернарда Алба", доня Ана и доня Елвира в "Дон Жуан" на Молиер, Саломе в "Саломе" по Оскар Уайлд, Люсинда в "Лекар по неволя" от Молиер и други. Снимала се и в много европейски и американски кино продукции, телевизионни реклами и в едни от най-хитовите български сериали - "Под прикритие" и "Дървото на живота".


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


През 2008 г. тя изиграва главната роля във филма "Прогноза", който излиза на екран през 2009 г. За участието си там е номинирана в категория "Най-добра главна женска роля" на Годишните награди за филмово изкуство. През 2012 година Теодора Духовникова взима "Аскеер" за ролята си на Мерилин в пиесата на Народния театър "Ръкомахане в Спокан", реж. Явор Гърдев. За ролята на Сестрата в "Гарванът" на "Театър 199" взима наградата за женска роля на Фестивала за българска драма. През 2013 г. за ролята на Божура Джевезова взима наградата "Фаталната Жена на България" на първите награди за БГ сериали - "Златна Бленда". Заради личната си красота и харизматично присъствие, тя е на кориците на списанията "Грация", "Харпър`с Базар", "Beauty" и др. Търсена и желана е за различни кампании, фотографи и марки.

Поводът да разговарям с Теодора Духовникова е номинирането й сред най-елегантните българи за 2013 година и удостояването й с голямата награда БГ модна икона на Академията за мода.


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Срещата ни се състоя в Кафе - сладкарница "България" - срещу Руската църква. Банално, но вярно ще бъде ако кажа, че тя мина бързо и неусетно. Дълго време след това в мен беше споменът за вълнуващия контакт с тази толкова очарователна и интелигентна жена, както и респектът към компетентността й за визуалната култура, стила и модата. Ще остане и споменът, разбира се, за тънкия, но категоричен аромат на нейния любим парфюм "Клое". Разговорът не беше планиран като интервю, но впоследствие прецених, че ще бъде интересен и полезен за широката публика и особено за почитателите на тази изключително талантлива актриса.


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


В тази година от живота си как би искала другите хора да мислят за теб и да те възприемат?

- Понякога трябва години да минат, да общуваш с някой, за да се разберат някои твои качества и неща, докато с един добър избор на твой личен стил би могъл да кажеш на хората много по-бързо как искаш да те възприемат и как не искаш да те възприемат. Искам да съм доброто момиче, не гледайте на мен като на bad girl или искам да съм дама и ако обичате... това са много бързи знаци, които в този бърз ден, в който живеем са много важни. Също така мисля, че една дреха не трябва да бъде по-интересна отколкото жената, която я носи. Не може една семпла жена като потенциал да си сложи рокля с пера и с всякакви неща и тогава тя изглежда като карикатура. Има обаче достатъчно интересни, богати, скандални, в хубавия смисъл на думата жени, на които им отиват и такива дрехи, защото дрехата не ги захлупва.


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Да, освен това облеклото има и компенсаторна роля в някои случаи, въпросът е как да намериш мярата. От кого си се учила на стил, кое ти е повлияло най-много все пак за изработването на твоята формула за облекло и външност?

- Аз винаги съм обичала дрехи, козметика и от малка съм била така. Винаги съм се интересувала от списания, няма списания, които да не си купувам всъщност - не само български, даже в момента, в който започнах да пътувам често навън, предпочитам да взимам примерно парижкия "Вог" - това е библия, която всеки трябва да има. Винаги, когато съм навън, обикалям магазините, правя един шопинг и за съжаление, колкото и успешна актриса да съм за България, не мога да мина и да напазарувам всичко, което искам и да се върна с 20 000 торби, а например с три. Но е много важно да видиш какви са тенденциите, какво се случва, какво излиза и да ги превърнеш в свой личен стил, а не да си някаква жертва на модата. Например много ме дразни тенденцията - когато примерно лилавото е на мода и всички започват да се обличат в лилаво - това е просто ужасно. Мисля че добрите дизайнери правят страхотни предложения, чрез които можеш да намериш себе си.


Как конструираш (казано по-претенциозно) външността си, в смисъл сутрин, за събитие - кое е водещото при теб?

- Понеже съм работещо момиче да се чувствам добре и комфортно за мен е много важно и въпреки, че по цял ден съм на снимки, на репетиции, много държа да изглеждам добре, за разлика от някои мои колеги (сега да не обидя някого), които мислят, че когато си артист в България трябва да си неглиже, немърлив, да изглеждаш небрежен. Много ми е мъчно, понякога на церемонии, на които отиваме с тях, аз като жена искам да си сложа нещо, с което ще се чувствам добре, но пък в същото време не искам да изглеждам нелепо до хора, които знам, че ще дойдат с жилетки - все пак да не съм и извън контекста на другите. Така, въпреки че имам много задължения сутрин - децата, училище, на репетиции съм, държа на спортно-елегантния стил. Много обичам есента, защото тогава човек може да носи най-хубавите си дрехи, не са летните парцалки - може да си сложиш хубавите ботуши, кожата.


Коя ти е любимата дреха или няколко любими твои?

Напоследък може би най-женствените атрибути ми стават най-любими, като червилото при козметиката и роклята при дрехите.


А цветът на червилото?

Зависи - предпочитам или да е ярко червено, като последната година и половина го нося и през деня, също и кораловото, защото ми отива или пък без много цвят за сметка на очите.


Относно световните дизайнери, както и българските, кажи ми твоите предпочитания, кой, защо харесваш, може би какво имаш - нещо, което си си взела отнякъде?

- Има един клас дрехи, които дори и да можеш да си ги позволиш няма къде да ги разходиш тук в София. Например, на мен много ми харесва haute couture (висшата мода) на "Валентино", едни от най-любимите ми актриси на червения килим носят именно тези рокли - това са изключително красиви модели, платове, не са вулгарни, например между едно дълбоко деколте и гол гръб, бих предпочела голия гръб.


Гърбът е лицето на нашата дреха!

- Да! Неговите дрехи са много затворени, строги, но такъв сексапил и женственост лъха от тях...


Знаеш кой е цветът - фаворит на Валентино, нали - червеното.

- Да, и аз много обичам червеното. Както и синьо, бяло, черно, бежово много обичам.


- Ти си избрана за БГ Модна икона 2013 - най-престижната награда на Академията за мода за най-елегантните българи. За теб гласуваха повечето от лайфстайл журналистите в експертната комисия към академията. Как ще коментираш този факт?

- Много приятно, много благодаря. Сега артистите са хора - популисти и винаги казват, че наградата на публиката е най-важната, но всъщност наградата е още по-ценна, когато е присъдена от хора, които това работят и се предполага, че вкусът и критериите са малко по-завишени, в смисъл че е малко по-трудно да впечатлиш тези хора, отколко другите, затова съм много благодарна, много приятно се чувствам и малко задължаващо.


И мала ли си моден провал, гаф - да се получи комична ситуация с дреха?

- Не, не съм имала такава. Всъщност може и да се е случвало, когато съм била по-малка и съм търсила себе си, но тогава нямаше и такъв избор. Много ми беше странно, когато на едно събитие "модната полиция" на вестник, "Монитор" (мисля,че там беше), или не се сещам кой точно, ме "арестува" за това, че бях с една изключителна дантелена рокля с гол гръб на Стела Маккартни, която "случайно" си бях купила в Париж. Явно хората, които работят там не са се интересували чак толкова много от мода в случая и бяха казали, че не можело да се носи дантела, пък и в тъмно-кафяво, което стояло ретро, а това беше наистина уникална рокля. Точно затова, когато пишеш за това, трябва да се интересуваш малко повече преди да раздаваш оценки. Няма нищо лощо, понякога се получават гафове, не от това, че е лоша роклята, а от самата ситуация.


Кого харесваш от твоите колеги по света - актриси, модни икони - такива, на които се възхищаваш за стил, елегантност, вкус, начин на обличане?

Не мога да не отчета изключителната елегантност на европейските актриси, когато са някъде, където има камери и където е време да се покажат добри тоалети. Например, винаги съм харесвала Марион Котияр, нейният вкус е нежен, изтънчен, никога не е прекалено акцентирано върху нещо. Мисля че Гуинет Полтроу се облича изключително добре. Постоянно обвиняват Анжелина Джоли, че се облича пък прекалено обикновено, а чакат от нея някакъв екстравагантен шамар, а тя винаги е супер classy, но на нея това й отива и тя все пак е кралицата на Холивуд. Кейт Мос ми е по-диско, по-поп, по-невъзпитана (в добрия смисъл на думата) - абсолютна икона за мен.


Кажи още няколко думи за Стела Маккартни, определено имаш предпочитания към нея...

- Да, аз я обичам, защото създава интелигентна мода! Тя не прави дреха, която е по-екстравагантна от жената, която я носи. Много добре я допълва, без да пречи...


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Да си представим въображаемо, че тя ти се обажда и казва: "Виж какво, разбрах, че си ми фенка, искам да ти направя подарък - ела и си поръчай какво искаш да ти направя!" Какво ще си поръчаш? Коя е мечтаната дреха?

- Честно казано не знам, искам само да се срещна с нея, да се запозная и да говоря с нея, защото тя е много интересна жена. Не знам каква ще е дрехата - на място ще реша - ще използвам възможността да се срещнем, да се видим...


Какво мислиш за моловете - помагат ли за добрия вкус или по-скоро пречат, защото много от твоите колеги предпочитат да пазаруват от малките улички, а други разчитат изцяло на гигантските търговски центрове. Изобщо как ще коментираш връзката между парите и облеклото?

- Никога липсата на пари не трябва да е оправдание за недобре изглеждащия човек. Като и за миришещия зле - не трябва да си богат, за да си чист, нали? Не трябва да си богат и за да си изградиш някакъв вкус и стил. На мен ми липсват малките неща, в този смисъл, защото всичко е събрано в моловете - кино, магазини, храна... това те лишава от удоволствието да търсиш, защото шопингът не е само актът на плащането на касата. Когато съм в Европа никога не влизам да пазарувам по моловете, винаги съм по улиците, магазините, така усещаш по-истински и хората, и деня. С една дума, когато бързаш няма нищо лошо да отидеш в мола, той затова е измислен - бързо да се случва всичко, но когато имаш време - трябва да намериш своите дрехи.


Има ли въпроси, свързани с модата, на които още нямаш отговор?

- Все още не разбирам защо е толкова актулен скандалът в модата - отдавна му мина времето, а и имам още толкова много неща и въпроси за модата?...


Кажи ми нещо за сценичното си обекло, във филмите, в сценографията. Взимаш ли участие в избора на дрехи, имаш ли си роля с любима дреха?

- Още когато влизахме в Народния театър като млади актьори със Захари Бахаров, Владо Карамазов - хлапета, нашите режисьори Александър Морфов и Явор Гърдев ни казваха, че един артист трябва да е творец. Не просто да чака да му предложат детайлите за роля, а той сам трябва да ги предложи. Скоро работих с един световноизвестен руски режисьор - Юрий Бутусов (той е в топ пет на световните театрални режисьори), за пиесата "Лов на диви патици". Още на първата ни среща каза: "Предложете ми костюм!". Задача, която изключително много развинтва фантазията ти... Това, което аз предложих, толкова много му хареса, че го използва като лайтмотив в общата костюмерия на всички актьори. Те всички бяха облечени общо взето в този стил. Понеже моята героиня в тази пиеса - Верочка - е чувствена, освободена жена, в никакъв случай не исках да бъде с рокля, за да не се дублира женствеността й в дрехите и избрах мъжки черен панталон, токчета, нарочно мъжки тиранти - исках да има нещо нахално, тип гарсон, с бомбе, с червило. Изрязах и няколко потника и блузи от Народния театър, за да намеря формата така че да се акцентира именно върху това. Така обърнах женствеността на Верочка в едни мъжки атрибути, което говори, че тя има голяма доза самочувствие, за да носи точно такива дрехи. И после тези елементи с бомбетата и обувките станаха като акцент и в другите сцени.


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!


Какви грешки най-често правят сценографи, костюмографи, даже режисьори, когато говорят за сценичен костюм?

- По принцип тези, с които аз работя не допускат такива. Знаете ли, Никола Тороманов - световноизвестен сценограф, най-добрият в България - ще прави едно ревю във влак. "Абсолют" застават зад проекта - и той за първи път ще направи колекция с дрехи. Всички ще пътуват във влака. Актьорите, които ще "разходят" дрехите сме Захари Бахаров, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, аз и други.


Любими филми?

- "Ръжда и кости" на Жак Одияр - филмът е изключителен, препоръчвам го горещо - това е нов филм с Марион Котияр. За книга ми е много трудно, но много обичам руските класици, "Каска на плажа" е една от любимите ми книги. "Ана Каренина" много ми харесва като филм и искам да я изиграя, както и "Най-добрата оферта" на Торнаторе - той ще вземе много награди.


Кажи ми нещо за себе си като актриса. Как се случи така, че стана актриса и каква е твоята чисто артистична философия?

- Никога не съм желала да работя нещо друго, освен това - от съвсем малка искам да се занимавам с него и мисля, че когато от малък тръгнеш да си копаеш градинката и да си я поливаш, някак си по-бързо се случват нещата после и ти се отварят много врати. Нищо друго не съм искала да бъда и съм много благодарна за шанса, който имам в момента - да играя в Народния театър, да снимам с всичките си прекрасни колеги.


От къде идва фамилията ти Духовникова?

- От свещеник, духовник. Всъщност това е фамилията на мъжа ми, а иначе потеклото ми е от София и Стара Загора, майка ми е от Стара Загора.


Кога ти е било най-трудно?

- Много пъти! Имаше един период, в който никак не играех добре, много мъчителен - година и половина продължи, поради лични неща - психически не можех да се справя с тях... За да играеш добре, много важна е хигиената на душата и кондицията, в която се намираш.


Със съпруга си имате дъщеричка. На какво я учиш?

- Да бъде себе си, да е добро дете, да не се притеснява от това да е палава и любопитна, защото това са хубави неща. Мисля че трудните деца са буйните - трудни за родителите, но пък живота ги обича.


Много добре казано! А мъжа си на какво го учиш?

- На нищо. Аз имам много щастлива връзка! Наистина се срещнахме в точния момент и за двамата. Може би, ако се бяхме срещнали години по-късно или по-рано, щяхме да се разминем, но на този етап и двамата сме били готови за такова нещо и досега вече толкова години имаме страхотна връзка.


Той с какво се занимава?

- С бизнес, но е много артистичен - познава всичките ми приятели, много високи критерии има, когато ходи на театър и на кино. Общо взето, от него най-много се притеснявам на мои премиери.


Теодора Духовникова: За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си!Кои от класическите световни модни икони цениш особено много?

- Грейс Кели. Неотдавна имах една фотосесия в списание "Харпър`с Базар", в която искахме да направим реплика на едни от най-известните фотографии на Грейс Кели и дрехите й... Е, разбира се интригата е как те биха изглеждали сега през 21 век, в наши дни. Тя се получи изключително добре, тази фотография точно с черния панталон и ризата. За мен тя наистина е модна икона - образец на висока класа и аристократизъм. Обичам такива жени и такова излъчване!



Кажи ми каква е връзката между еротиката и киното, еротиката и театъра, еротиката и модата? Ти си хубава, атрактивна, магнетична и съм сигурен, че в главата на много режисьори се върти мисълта как по-добре да се покаже тази голота...

- Еротиката не е срамно дъно, не е лоша дума и не е обидна, когато става дума за артист. За мен тя изразява желанието да продължаваш да гледаш някой - една толкова естествена потребност. Не е нужно човек да е гол, за да излъчва еротика. Неслучайно, едни от най-големите балетисти са излъчвали този ерос.


Коя е най-еротичната ти дреха?

- Имам блуза, която е от дантела и предпочитам да нося без сутиен. Тя е черна, с изключително фина дантела, така е направено, че не е вулгарно, гъста дантела е. Разбира се знам, че няма много места тук, на които мога да я нося.


Как преодоляваш притеснението, когато във филм или в театър имаш еротични сцени?

- Ние вече отдавна сме оперирани от това чувство за съкровеност на тялото и душата. По-трудното е всяка вечер да излизаш пред публика и така да се изолираш, че да махнеш всичките си самозащити...За да си добър актьор, трябва да излезеш на сцената и да разкриеш душата си. Дали това не е малко по-трудно от това да си свалиш ризата и да останеш гол? Така че традиционното събличане изобщо не е най-трудното в нашия занаят. Хората, с които работя са едни от най-добрите и в случая никога не е ставало въпрос за това играта ми да е свързана само с някаква си голота. Винаги има начин как да се една актриса да се представи на сцена и тя да изглежда достатъчно гола и еротична...


На кои български актриси и артисти се възхищаваш най-много?

- Цветана Манева, обожавам я! А от мъжете?... Та аз имам привилегията и щастието едни от най-красивите мъже в българския театър и кино да са мои лични приятели и да играя с тях - Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Захари Бахаров, Калин Врачански, Михаил Билалов, Деян Донков, Иван Юруков, Мариан Вълев. Първите са ми много близки приятели, но така или иначе с другите сме партньори, играем заедно, когато можем и излизаме заедно, така че аз така или иначе общувам с тях.


Снимки:

1. - 2. Теодора Духовникова във фотосесия за колекция на модната марка "Knapp".

Фото: © Диляна Флорентин

3. Теодора Духовникова на БГ модна икона 2013.

4. Теодора Духовникова и проф. Любомир Стойков.

Фото: © Хайлайф / От игла до конец

5. Теодора Духовникова, Ива Екимова, Мариан Кюрпанов и Евгения Живкова (от ляво на дясно) на официалната церемония "БГ модна икона 2013"

Фото: © Антон Марков / От игла до конец

6. Актрисата във фотосесия за кампанията "Да оставим следи II".

Фото: © Велислава Каймаканова - Ножарова

7. Актрисата в кадър от сериала "Дървото на живота".

Фото: © Симон Варсано

8. - 9. Теодора Духовникова във фотосесия за "Жената днес".

Фото: © Момчил Христов / "Жената днес"

10. Теодора Духовникова във фотосесия за списание "Грация".

Фото: © Grazia

11. В сцена от пиесата "На лов за диви патици" - в Народен театър "Иван Вазов"

Фото: © Народен театър “Иван Вазов"

12. Като Грейс Кели във фотосесия за сп. "Харпър`с Базар"

Фото: © Harper's BAZAAR


Източници: siff.bg, cinefish.bg, rozali.com и др.