12 съвета за красиви ръце


Ден и нощ, вкъщи или навън, лято или зима, ръцете винаги са изложени на влиянието на околната среда. Тези няколко простички съвета за грижа за ръцете и ноктите, няма да позволят напуканата кожа и чупещите се нокти да помрачават настроението ви.


12 съвета за красиви ръцеМийте ръцете си с кремообразен течен сапун
Колкото по-силно почистващ е един препарат, толкова повече изсушава кожата. Уверете се, че сапунът, който използвате не съдържа химикала Триклозан (вещество, което трудно се разтваря във вода, но е мастноразтворимо и свободно преминава през клетъчните мембрани. Когато проникне в клетката, триклозанът блокира синтеза на ензима Еноил-АПБ редуктаза, който е жизненоважен за оцеляването на много бактерии и гъби. Ако се съедини с хлора може да се образува хлороформ, който вероятно е канцероген). Тези, които го включват в състава си обикновено се описват като антибактериални, но е използван Триклозан вместо естествена антибактериална съставка, като евкалипт или масло от чаено дърво.



Никога не поставяйте ръцете си в ледена или гореща вода

Студената вода може да причини свиване и след това разширяване на капилярите, което води до зачервяване. Горещата вода изсушава кожата като отнема от нея себума (секретът, който произвеждат мастните жлези, разположени в дермата на кожата), обясняват специалистите.


Доверете се на растителните масла
Те са най-доброто средство за овлажняване на кожата според експертите, които препоръчват да се използва крем за ръце за суха и напукана кожа, съдържащ шафраново масло.


Научете се да се грижите правилно за кожичките си
Когато кожичките са сухи и накъсани, очевидно маникюрът не може да изглежда добре. Въпреки това изрязването на кожичките може да ви докара инфекция и нещата да станат много по-лоши. Опитайте да ексфолирате ръцете си със скраб за тяло и после да отстраните само тези кожички, които са подвижни. Омекотявайте останалите всяка седмица с разтвор за отстраняване на кожички с натурални съставки. След това ги избутвайте навътре с дървено стикче.


12 съвета за красиви ръце


Хидратиране след дезинфекциране

Това е нещо, което много от вас сигурно пропускат, но е много важно, тъй като продуктите с високо съдържание на алкохол дехидратират кожата и ноктите, което ги прави по-податливи на напукване. Изчакайте дезинфектантът да изсъхне и нанесете хидратиращ крем/лосион/масло.





Използвайте слънцезащитен крем

По ръцете могат да се появят петна и бръчици точно толкова бързо, колкото и по лицето. Смесете слънцезащитен лосион със SPF40 с вашия хидратиращ лосион, тъй като слънцезащитният сам по себе си може да изсуши ръцете. Ако вече са ви се появили петънца можете да ги изсветлите като използвате избелващ крем за ръце с екстракт от маргаритки.


12 съвета за красиви ръцеОпитайте крем за лице против стареене на кожата след 40
Ретинолът, който съдържат тези кремове, прави кожата по-еластична, което е плюс за по-красив маникюр. Можете да го нанасяте от външната страна на дланите си преди сън.


Правете си маски
Нанесете маска с бадемово масло, поставете дланите си в найлонови торбички и ги покрийте с топла кърпа за 5 минути. Топлината помага на активните вещества в маската да проникнат в кожата.


Добавете биотин
Биотинът (витамин В7) увеличава здравината на ноктите и ги предпазва от нацепване и чупене. Резултатите от проведено проучване сочат, че след прием на 2.4 милиграма биотин дневно за няколко месеца 90% от участниците имали значителни подобрения. Дерматолозите казват, че за да се постигне този ефект трябва да се спазва предписаната доза от 2.4 милиграма на ден. Някои продукти за нокти съдържат силиций и добавката MSM - две вещества, също свързани със здравината на ноктите.


Избягвайте лакочистители с ацетон
Това е продуктът, за който всички дерматолози са на едно мнение, че е най-добре да не ползвате, ако имате чупливи нокти. Доказано е, че лакочистителите с ацетон, тъй като са много силни, разтварят освен лака и част от най-горния слой на ноктите, което ги прави чупливи.


12 съвета за красиви ръце

 

Избягвайте грубите пили
Те са доста неподходящи, тъй като причиняват малки цепнатини и пукнатини по ноктите, което води до чупенето им. Вместо това използвайте нежна фина пила и не пилете назад-напред - движете пилата само в едната посока, равномерно и бавно, за да запазите целостта на ноктите си.




ВНИМАНИЕ: Знаци по ноктите за проблеми със здравето

- белите петна по ноктите могат да са причинени от проблеми с черния дроб;
- наполовина розови-наполовина бели нокти са признак за заболяване на бъбреците;
- жълтите и тънки нокти със забавен растеж може да са признак на заболяване на белия дроб;
- бледите нокътни легла може да са ранен симптом на анемия.


* Грижете се за ръцете и ноктите си с нежност и внимание и те ще ви се отблагодаряват цял живот с красив и здрав вид