Коледният щолен в менюто на европейските семейства

Традиционният немски сладкиш "Щолен" присъства задължително в празничното меню на европейските семейства. От няколко години сладкишът с формата на хляб, съдържащ и сушени плодове, се предлага на коледните базари и в България, но историята разказва, че първият щолен е произведен още през XV век.

За първи път щоленът се споменава в официален документ от 1474 година. Той е във връзка с провеждането на Дрезденския коледен базар, а формата на коледния хляб е трябвало да символизира Младенеца, повит в пелени.

Коледен щолен

В днешно време тестото се прави от брашно, мая, вода, мляко, захар, масло, яйца, малко готварска сол, както и захаросани портокалови или лимонови корички, бели и тъмни стафиди. Но в началото щоленът е представлявал съвсем различен тестен продукт, в който е имало само брашно, вода и овес. През столетията той се е променил от почти безвкусен хляб в сладко и богато на съставки печиво. Ето една рецепта за коледен щолен.

Коледен щолен

Като коледен сладкиш щоленът за първи път е зарадвал обитателите на Саксонския кралски двор. Тестото е било омесено от брашно, мая, олио и вода. Тъй като се приготвял по времето на Коледните пости, пекарите не можели да използват масло, а само растителна мазнина, което правело кейка безвкусен и твърд. Тогава саксонските управници писали до папата, като молбата им била употребата на масло да бъде разрешена. Поради бавната кореспонденция по онова време разрешителното от Светия престол пристигнало след около 40 години, когато папа Инокентий позволил употребата на масло, но само на принц-електора, неговото семейство и домакинство. На другите също се позволявало да използват масло, но срещу годишна такса от 1/20 от един златен гулден, която отивала за строителството на църкви. Забраната за употреба на маслото през Коледните пости окончателно отпаднала, когато Саксония приела протестантството.

Коледен щолен

През 1560 година дрезденските пекари предложили в дар на управниците на Саксония коледни щолени, тежащи 36 паунда всеки. От тогава това е мярката за коледното лакомство.

Най-големият щолен е произведен през 1730 г. по поръчка на електора на Саксония Август II Силният. Той обичал разкоша и пищните тържества и за да впечатли поданиците си поръчал на пекарската гилдия в Дрезден да приготви гигантски 1,7-тонен щолен, съобщава БГНЕС.

А ние ви предлагаме още коледни рецепти за вашата трапеза от Az-gotvia.bg

Коледен щолен