Списание Перфекта - професионалният избор за вашата красота

Списание
Перфекта професионалният избор за вашата красота
В новия брой:

Преслава – истински пристрастена към музиката
Шоколадовата терапия – вкусно удоволствие за тялото и духа
Професионална грижа преди абитуриентския бал
Арт нокти – истинска прелест
Козметиката на бързите и яростни мъже
Новини в естетичната хирургия
Козметика с лешници
Витамините – невидимите защитници
Изящна фигура за лятото – изгорете калориите наусетно


Шоколадовата терапия

Вкусно удоволствие за тялото и духа

Отдавна е известно, че не само вкусът, но и ароматът на шоколада действа положително на емоциите, намалява раздразнителността, успокоява, създава усещане за вътрешна хармония и комфорт, а в някои случаи помага и при депресия. Днес незаменимото лакомство създава удоволствие не само на тези, които обичат да си похапват от него. То се превърна в поредната козметична хитрост и зае достойно място сред най-модерните процедури по разкрасяване.

Шоколадовите маски, обвивания, масажи и даже вани, станаха много популярни. Тези “вкусни“ процедури не само повишават настроението. Какаовото масло, което влиза в състава на шоколада, притежава незаменими козметични свойства. То овлажнява, омекотява и подмладява кожата, придава й блясък и гладкост. След шоколадовото въздействие кожата е идеално почистена, изчезват пъпките и пигментните петна. Процедурите с използване на шоколад или какаов прах придават на кожата равен бронзов оттенък, тя става по-еластична и кадифяна. Затопленият шоколад все по-често се включва в състава на маските за нормална, суха или повяхнала кожа на лицето.

Днес шоколадовата козметика са развива с бързи темпове. Разработват се линии от продукти за грижа за косата, в салоните за красота са изключително популярни шоколадовите антицелулитни обвивания, разработват се все нови и нови козметични продукти за кожа.

Шоколадовите обвивания имат много добър ефект когато се налага коригиране на фигурата и теглото. Кофеинът, съдържащ се в шоколада, значително ускорява обмяната на веществата. Процедурата започва с нежен пилинг със специална смес с кокосови стърготини. След това се нанася тънък слой разтопен шоколад и тялото се покрива със специална материя, за да не изсъхне шоколадовата смес. Процедурата се извършва в обстановка на приглушено осветление и тиха музика. В същото време на лицето се нанася маска в зависимост от типа и проблемите на кожата. След половин час от тялото се измива всичкият шоколад. Кожата е нежна и изключително приятна на допир, със златист оттенък. След тази процедура не са необходими никакви кремове или масла.

Терапия в домашни условия
Много процедури от шоколадовата терапия могат да се проведат и в домашни условия. Еликсирът на младостта и щастието може да се купи, при това съвсем не скъпо, във всеки един сладкарски цех. Трябва да се знае обаче, че само черният шоколад притежава всички положителни качества, докато в млечния шоколад те са значително по-малко.

Маска за лице
Разтопете на водна баня 50 g шоколад. Добавете чаена лъжичка зехтин и охладете до стайна температура. Нанесете върху предварително почистената кожа по масажните линии, без областта около очите и устата. Сместа може да нанесете и на шията и областта на деколтето. След 10-15 минути измийте с топла вода. Тази маска стяга и освежава кожата, придава на лицето леко златист оттенък и подхранва. Може да се използва при всеки тип кожа, но се препоръчва при суха или раздразнена кожа, тъй като шоколадът оказва регенериращо действие.

Шоколадови вани
Ваните с какаов прах не само правят кожата по-гладка и привлекателна, но премахват стреса и повишават тонуса. Какаовият прах за козметични цели не трябва да съдържа захар и ароматни добавки. Разтворете много добре 100-200 g какаов прах в 1 литър гореща, но не вряща вода. Изсипете получената смес във ваната. 15-20 минути престой в шоколадова вана действа благотворно не само на кожата, но и на емоционалното състояние.

Шоколадови обвивания
Залейте 100-200 g какаов прах (без захар и ароматизатори) с 500 ml гореща вода. Охладете разтвора до 35-40о С. Нанесете сместа на проблемните зони на слой с дебелина 2-3 mm. За по-добър ефект може да покриете с найлон. След 10-15 минути измийте с топла вода. Обвиванията могат да се правят 2-3 пъти седмично.

Полезни съставки

  • В шоколада се съдържат витамините В1, В2, РР, провитамин А, микроелементите натрий, желязо, калий, калций и магнезий, фенилетиламин, теобромин, растителни протеини и фитостерини.
  • Веществата, съдържащи се в шоколада, предизвикват прилив на сили и бодрост.
  • Магнезият в състава на какаовите зърна подобрява паметта, повишава устойчивостта към стрес и укрепва имунитета.
  • Шоколадът е средство за профилактика при простуда.
  • 40 g шоколад са сравними с чаша червено вино, тъй като той укрепва кръвоносните съдове и нормализира кръвното налягане.
  • В шоколада се съдържат около 40% кофеин. Той ускорява процеса на разлагането на мазнините, което го прави много ефективен в борбата с излишното тегло и целулита.
  • В 100 g шоколад се съдържат 61% въглехидрати, 30% мазнини и 5-8% белтъци.

Истинска наслада и …лекарство
Докато шоколадовите маски, вани и обвивания подобряват външността ви, може да поглезите душата си с парче черен шоколад или чаша горещ шоколад. Доказано е, че това може да донесе само ползи. Главното е да не прекалявате с количеството, постарайте се то да не превишава 40 g в денонощие. Шоколадът е прекрасна храна и отлично лекарство едновременно, но само когато е правилно дозиран.

Какаото и шоколадът са били използвани като лекарства още през XVI в., преди всичко за възстановяване на загубено тегло при рязко отслабване, за подобряване състоянието на кожата, стимулиране на нервната система и храносмилането, при анемия, анорексия, хрема, температура и т.н. Днес изследванията се концентрират върху благоприятното профилактично въздействие на какаото и шоколада върху сърдечно-съдовата система. Какаовите въглхидрати и мазнини се усвояват веднага и поддържат дейността на сърцето.
Според кардиолозите шоколадът – в умерени количества - стимулира сърдечната дейност и кръвоносната система и подпомага имунната система. Благоприятният му ефект върху сърдечно-съдовата система се дължи на биологичноактивните вещества от групата на полифенолите. Те са естествени съставки на растенията и се съдържат в особено големи количества в плодовете, зеленчуците, какаото, чая, червеното вино. В какаото те достигат до 20% и тяхното количество зависи от начините на преработка на какаовите зърна - сушене, ферментация или изпичане.

Шоколадът е много добър антиоксидант, възпрепятстващ появата в организма на свободни радикали. В неголеми количества той се препоръчва даже при болни от захарен диабет. В този случай е желателно съдържанието на захар в него да е минимално. Флавоноидите, съдържащи се в какаото, понижават кръвното налягане и нивото на холестерола и в същото време повишават способността на организма да усвоява захар, т.е. шоколадът притежава антидиабетично действие.

Произведеният изцяло на растителна основа шоколад не съдържа холестерол, той се съдържа в млякото. Черният шоколад предпазва от атеросклероза. Някои субстанции на какаото като кофеин, тирамин, серотонин имат стимулиращ ефект върху психиката, а магнезият и желязото в шоколада действат като антистресово и подсилващо организма средство. Консумацията на шоколад предизвиква освобождаването на допамин в мозъка – молекулата на удоволствието, която обаче предизвиква пристрастяване.

Шоколадът е един от най-големите енергийни източници - в 100 g от него се съдържат около 500 kcal. В сравнение с кафето той има по-ниско съдържание на кофеин и консумирането му не води до безсъние или свръхвъзбуда. В един малък шоколад кофеинът е около 30 mg, докато в една чашка кафе той е 180 mg.

Какаовите зърна обаче могат да предизвикат и алергична реакция. В такива случаи отказът както от гастрономическото, така и от козметичното шоколадово удоволствие е повече от наложителен. Ако все пак всичко е наред, не забравяйте, че консумиран в умерени количества, шоколадът доставя не само удоволствие, но и има доказано благоприятни ефекти върху организма.

История на какаото

  • Историята на какаото започва с откриването на Америка. Когато Колумб се завръща от триумфалното си пътешествие и показва пред испанския кралски двор най-различни и странни трофеи, сред тях са и няколко какаови зърна - днешната суровина за шоколада и какаото.
  • За произхода на какаовото дърво съществуват различни версии. Според една от тях то води началото си от амазонската низина на Бразилия, според втора - от долината на река Ориноко във Венецуела, според трета - от централната част на Америка. Какаовото дърво Theobroma cacao, което означава "храна на боговете", е тропическо растение, растящо само на топъл и влажен климат в рамките на около 20 градуса на север и на юг от екватора. То се използва като храна и лекарство повече от 1400 години.
  • По време на завоюването на Мексико, големият испански пътешественик Ернандо Кортес установява, че индианците от племето ацтеки използват какаови зърна в приготвянето на местната божествена напитка "chocolatl", означаваща "топла течност".
  • Предчувствайки успеха, испанците започнали да засаждат какао в презокеанските си колонии, което дало началото на много доходоносен бизнес. Те успели да запазят в тайна изкуството на шоколадовата индустрия в продължение на почти сто години.
  • Не след дълго шоколадът се разпространява из цяла Европа, първо във Франция, а през 1657 г. във Великобритания, се появява първата Английска Шоколадова Къща.
  • През 1847 г. английска компания представя за първи път твърдия шоколад за ядене, а през 1876 г. в Швейцария е измислен начин за добавяне на мляко към шоколада и е създаден известният ни днес продукт.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!