Ягодите са с противоалергично действие

Ягодите са с противоалергично действиеЕсенцията от ягоди има противоалергично действие и е полезна при лечението на кожни алергични реакции. Това се казва в статия на японски учени, публикувана в списание Journal of Functional Foods.

За науката отдавна е известно, че ягодите имат противовъзпалителен, противораков и антиоксидантен ефект, но не се знаеше как той действа. Акира Ивамото и неговите колеги от Университета Кюшю решиха да дадат отговор на този въпрос.

Те са провели експеримент с гризачи, които са страдали от болест, сходна на атопичния дерматит при хората. В продължение на 14 седмици на мишките е инжектиран препарат, който съдържал 18 милиграма есенция от ягоди. На 10-та седмица симптомите на болестта са започнали да затихват. Учените са увеличили дозата до 32 милиграма и на 14-та седмица симптомите на кожни заболявания при всички мишки са изчезнали.

Ивамото и неговият екип обясняват това с факта, че есенцията от ягоди съдържа пектин. Той потиска производството на имуноглобин и по тази начин намалява хиперчувствителността на имунната система. Учените отбелязват, че тяхното изследване открива пътя към създаването на противоалергични продукти на основата на ягодите.

Да припомним обаче едно познато правило - на деца до 3 годишна възраст не е добре да се дават ягоди, защото може да предизвикат алергия.

БГНЕС