Редовен сън за стройна фигура


Ако искате да отслабнете, но не сте почитатели на фитнеса, резултатите от ново изследване могат да се окажат приятна алтернатива.

Оказва се, че хората, които се събуждат и си лягат по едно и също време всеки ден, са по-стройни от тези с нередовен сън.

Учените изследвали над 300 жени на възраст между 17 и 26 години в продължение на няколко седмици и открили, че дамите с най-качествен сън имат по-малко телесни мазнини.


Редовен сън за стройна фигура


Доброволки били оценявани по структурата на тялото си, след което получили рекордер на дейността, който записвал движението им през деня и навиците им за сън през нощта. Учените открили, че по-малко от 6,5 часа и повече от 8,5 часа сън на нощ водят до повече телесни мазнини.

Жените с над 90 минути разлика във времето за лягане и събуждане през седмицата имали повече телесни мазнини от тези с по-малко от 60 минути разлика.

Лошият сън води до повече телесни мазнини, тъй като засяга хормоните, свързани с апетита, заяви професор Брус Бейли. Той допълни, че има начини за подобряване на качеството на съня като редовни упражнения, тишина и тъмнина в спалнята и използване на леглото само за сън.


Източник: БГНЕС