80% от алергичните реакции са към козметиката

80% от алергичните реакции са към козметикатаНепрекъснато се срещаме с алергични реакции от козметика. Общо 80% от алергичните реакции са към козметични средства. Това заяви д-р Ася Николова от Университетската клиника по кожни болести в София, предаде репортер на БГНЕС.

Поводът за изявлението е петата национална кампания за диагностика и профилактика на кожните и алергични заболявания. Тя ще се проведе в пет български града между 18 и 22 ноември, като тазгодишната кампания е посветена на влиянието на козметичните продукти и се организира от Българското дерматологичното дружество. През цялата седмица ще се провеждат безплатни консултации, а на 18 и 19 ще се правят кожно-алергични тествания, като целта на програмата е да се покаже, че когато се купува качествена козметика, опасността е сведена до минимум.

Ася Николова допълни, че ЕС е въвела подробна директива, която казва какво трябва да се направи, за да бъдат безопасни козметичните продукти. Най-важното е, че те трябва да преминат през клинична оценка и всички потенциални алергени да са изписани на опаковката.

Според доц. Жана Казанджиева от Българското дерматологично дружество е важно да знаем, че използването на козметика е безопасно само, ако се познават добре продуктите. Най-честите алергии към козметика са свързани с парфюмите и боите за коса, както и с консерванта, който се среща в мокрите кърпички. Продуктите, които престояват върху лицето предизвикват по-силни алергии, отколкото продуктите, които се изплакват. Лакът за нокти също е един от големите причинители на алергии. При около 50% от произведените продукти в Китай имат съдържание на никел, хром и кобалт над допустимите норми. Най-честата алергия е към аромати, а иланг-илангът е сред най-честите причини за алергичен контактен дерматит, като алергията се появява по лицето, защото го пипаме най-често.

На второ място са консервантите. Сухата и чувствителна кожа се нуждае от възможно най-очистените продукти. Ланолинът например е съвсем безвреден, но също е възможно да предизвика алергични реакции. Той се използва при производството на кремовете. И татуировките с къна са опасни за здравето, защото къната съдържа съставка, която се ползва и при боите за коса.

"Натуралните продукти също не са безобидни, защото единственото натурално в тях е, че е използван растителен продукт. Това не изключва използването и на други продукти", разяснява доцент Казанджиева. Алерген на 2013 година е консервантът, но спектърът на негативно действащите продукти се разширява и с развитието на козметичната индустрия.

"В момента върви и дебат за разделянето на видовете козметика. През 2050 година се очаква всяко второ дете да се ражда с атопичен дерматит. Основната причина е генетичен дефект, който е липсата на специален белтък в организма. Хидратирането на кожата е 50% от лечението. Всеки един от нас използва около 5 козметични продукта дневно. Козметиката има 2 лица – лечебното и алергичните реакции, от които дерматолозите се опитват да предпазят пациентите си. Поради този факт адекватната употреба на козметика е нещо, без което не можем", добави д-р Развигор Дърленски.

Дерматолозите съветват да се закупува козметика само от аптеката и да се избягва купуването й от сергии и квартални магазини. На всяка опаковка трябва да бъде отбелязан срокът на годност и колко време след отварянето на опаковката даденият продукт може да се използва.

Д-р Людмила Цанкова от ВМА отбеляза, че кампанията е с безспорна роля и значение. "През изминалата година тестваните пациенти бяха с открити и доказани алергени в сферата на козметиката. Пациентите се научиха да се интересуват и да се търсят помощта на дерматолозите", подчерта Цанкова.

В кампанията се включват "Александровска болница", ВМА, болница "Токуда", Университетските кожни клиники в Пловдив, Плевен и Стара Загора, а на 4 декември тя ще продължи и в русенското кожно-венерологично отделение. Тези, които желаят да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час. Всеки тестван пациент ще получи алергологичен паспорт. Това ще му помогне да е наясно какви козметични продукти трябва да избягва и какъв хранителен режим е препоръчително да спазва, за да предотвратят възможните алергични реакции.

Източник: БГНЕС