10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка

Веселка Петрова


Честит първи учебен ден!

Днес ще разгледаме кои са десетте (вкусни и напълно натурални) храни, които влияят най-благотворно на функционирането на мозъка, за да можете да ги включвате в менюто на децата си и да се радвате на по-доброто им представяне в училище!

Разбира се, вие също можете да си похапвате често от тях, за да сте трудоспособни и активни!

Това балансирано меню е препоръчително да съчетаете и с редуване на умственото натоварване с почивка и с редовна физическа активност.


Добре - да започваме:

10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка

1. Ябълки
Този вкусен и полезен плод, който може да присъства на трапезата ви през цялата зима, когато няма много сезонни плодове, съдържа кверцетин - биофлавоноид, който притежава мощни антиоксидантни свойства и предпазва невроните на мозъка от увреждания. Добре е да хапвате ябълките с кората, защото пектинът, който се съдържа в тях, спомага за повишаването на защитните сили на имунната система. "Една ябълка на ден, държи доктора далеч от мен" - така че слагайте в раницата на детето по един свеж плод всеки ден, за да е по-здраво и бодро.


10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка2. Зърнено-бобови култури
Те са прекрасен растителен източник на протеини. В тази група попадат фасул, соя, грах, леща, нахут, бакла, а също и по-малко известните лупина, фий, бурчак и секирче. Голямото количество фибри, което съдържат спомага за стабилизиране нивата на кръвната захар в организма. Така че една вкусна бобена яхния е прекрасен избор за здравословен обяд след изморителния ден в училище!


10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка
3. Боровинки

Тези сладки малки плодове съдържат антоцианини, които са средство за предотвратяване на свързаното с възрастта понижение на когнитивната и моторната функция. А също така подобряват паметта, която е много необходима за бързото усвояване на уроците.


4. Блокче шоколад

Понякога човек се чувства много изтощен и едно-две блокчета шоколад наистина могат да помогнат (чрез съдържащите се в тях флаваноли) на мозъка да се "освежи". Но децата не бива да прекаляват с количествата и честота на употребата на шоколад, както и не бива да заместват консумацията на плодове с тази на сладкиши, тъй като както знаем "само дозата прави отровата".


5. Яйца

В жълтъка се съдържат повечето полезни хранителни вещества, така че когато давате яйце на детето - нека са и двете части - и жълтък и белтък. А и макар, че там са повечето калории - не изключвайте жълтъка и от вашия хранителен режим, за да не лишавате тялото си от ползите, които може да получи от него. В жълтъка се съдържа голямо количество холин - хранителен елемент, който играе роля в развитието на хипокампуса (дял от мозъка, отговорен за дългосрочната памет и пространствената ориентация ). Други източници на холин са карфиолът, свинските пържоли и соята.
10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка

 

6. Зеленолистни зеленчуци
Тъмните листни зеленчуци, като къдравото зеле (кале), са богати на фолиева киселина. Тя е от съществено значение за функциите на мозъка и е особено важна в периодите на бърз растеж, като бременност, ранна детска възраст и юношеството. Заложете на зеления цвят в салатата към вкусната вечеря!

 


10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка7. Манго
То е богат източник на витамин B6, който има важна роля в развитието на познавателните способности. Мангото съдържа и витамин С, който е от жизненоважно значение за здрава имунна система, която да помага на децата да остават здрави през учебната година, когато много от съучениците им идват с хрема и кашлица на училище. Мангото е сладко, сочно и цветно, така че децата го обичат и няма да имате проблем да го включите в менюто им.


8. Сьомга

Има незаменими мастни киселини, които са абсолютно необходими на тялото, а то не може да си ги произведе само и трябва да си ги набавяме чрез храната. В сьомгата и някои други видове по-мазни риби се съдържат много омега-3 мастни киселини, които играят важна роля за развитието на мозъка и на нервната система, особено докато бебето расте в утробата на майката. А за по-големите деца незаменимите мастни киселини могат да помогнат за облекчаване симптомите на дефицит на вниманието и хиперактивност, астма и депресия.


10 храни, които се грижат отлично за оптималното функциониране на мозъка

9. Куркума
Тази подправка е традиционна за индийската кухня и има наситен тъмно жълт цвят. Куркумата има противовъзпалително действие и помага за предотвратяване на намаляването на когнитивните способности. Можете да я добавяте и към шейкове, като някои специалисти казват, че е отлична комбинация с манго и кокос. Защо да не направите по един фреш за цялото семейство в неделя сутрин, в който да добавите щипка куркума?

 

10. Пълнозърнести храни
Те са богати на фибри и се храносмилат бавно, което спомага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и чувство на ситост. Можете да заложите на овесени ядки, киноа, кафяв ориз, пълнозърнести макарони или хляб, в комбинация например със салата или зеленчукова супа, които да си хапне детето ви на обяд преди да се заеме с домашните и подготовката на уроците за следващия ден.

Желаем ви добър апетит, крепко здраве и много шестици!