Превенция от мускулна треска с диня

Превенция от мускулна треска с диняНово проучване показа, че пиенето на сок от диня облекчава мускулните болки след натоварващи физически упражнения.

Смята се, че аминокиселината L-цитрулин, която се съдържа в динята, има силата да възстанови мускулите ви след спорт.

Свойствата на динята са отдавна известни на спортистите, но малко хора, които тренират непрофесионално знаят, че плодът действа толкова добре срещу болката.

Освен това сокът от диня е приятна разхлаждаща напитка през лятото.

Освен от мускулна треска, динята предпазва и от други болежки.

Освен на вода сърцевината на динята е богата и на витамин С, калий,фибри.Тя съдържа още и витамините А, В1, В2, както и манган, желязо, магнезий и никел.

Съдържанието на ликопен я прави силен антиоксидант.Динята е полезна при анемии, защото стимулира образуването на кръв.Полезна е и при подагра, артрит, атеросклероза, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, болести на черния дроб и пикочния мехур, хипертония, порок на сърцето, кръвотечения от носа и наднормено тегло. Сокът и меката част на динята са ефективно диуретично средство.Освен това съдържанието на фибри в меката част понижава нивото на „лошия" холестерол в организма, а сокът ефикасно пречиства черния дроб и бъбреците от шлаките, способства за разтварянето на солите, предотвратява образуването на камъни в бъбреците, прекрасно утолява жаждата и помага при запек.

Източник: БГНЕС