Ментоловите цигари по-трудни за отказване

Ментоловите цигари по-трудни за отказванеИзследване, поръчано от здравните власти в САЩ, показа, че е по-трудно да се спрат ментоловите цигари, отколкото другите.

Американската агенция за лекарствата и храните(АЛХ) съобщи, че има "по-голям риск в сравнение с нементоловите цигари за общественото здраве".

Обявено е началото на двумесечна обществена дискусия, която може да доведе до "разпоредби". Проучването на АЛХ показва, че новите пушачи често предпочитат ментолов тютюн и пушачите на ментолови цигари са по-склонни от другите пушачи да запалят първата си цигара пет минути след събуждане. Това предполага "нарастваща зависимост". Пушачите на ментол имат по-големи трудности да спрат тютюнопушенето и изглеждат по-зависими, според АЛХ.

На ментоловите цигари се пада една четвърт от пазара в САЩ и те са много популярни сред младите и чернокожите, според изследването на АЛХ.

"Това е проблем за общественото здраве", казва Маргарет Хембърг от АЛХ, която посочва, че допитването до населението "ще ни помогне да вземем решение, за да се справим с проблема".

Тютюнопушенето убива повече от 400 000 души всяка година в Съединените щати.

Европейските министри на здравеопазването се споразумяха в края на юни да бъдат забранени ментоловите и другите видове ароматизирани цигари и тютюн за свиване на цигари.

Предстоят преговори по законодателството с Европейския парламент, в чиято ресорна комисия е проекта.

Той предвижда забрана за всички ароматизатори и овкусители на тютюна - плодови, шоколадови, ментолови - както и химическите добавки, които водят до пристрастяване.

"Това се прави, за да се гарантира, че тютюневите изделия имат вкус и мирис на тютюневи изделия", се казва в съобщение на Съвета на министрите. Забранява се и "подвеждащо" етикетиране на тютюневите изделия като "натурални" и "органични".

За електронните цигари - те ще са в свободна продажба, но само ако съдържат никотин до определена норма. Над нея те ще се разглеждат като лекарства, които се назначават за лечение на пристрастяването.

Източник:БГНЕС