Как да открием своя собствен моден стил?

Какъв е вашият моден стил? Какъв е вкуса ви към модата? Предполагам всяка дама си е задавала поне веднъж в живота тези въпроси.

Разбира се, всеки си има собствен вкус, но имали ли сте чувството, че нямате свой собствен определен стил? В гардероб пълен с дамски дрехи имате няколко страхотни панталона, още толкова ризи, няколко рокли „по така“ за официални поводи. И въпреки това усещате, че не всеки път успявате да съчетаете правилния панталон с правилната риза и че някакси стила ви се изплъзва. После си купувате някоя страхотна блуза, която никога не обличате, защото колкото и да ви харесва просто не я чувствате подходяща за вас – не е вашия стил. И в този случай най-често си казвате, че просто не сте намерили подходящия повод, за да я облечете.

Да откриеш своя собствен моден стил е въпрос на себеопознаване. Вашите предпочитания към определи модели и щампи, а и избора ви на дамски дрехи като цяло говори много за вас. И да, дрехите не правят човека, но има доста истина в старата поговорка „По дрехите посрещат, по ума изпращат”.

В известен смисъл избора ви на дамски дрехи е това, което разкрива вас самите, като личности на света около вас. Вашият стил на обличане се превръща във вашата „видима биография” за хората около вас. Той подсказва на околните информация за вашата личност, предпочитания и задръжки, ако имате такива.

Как да открием своя собствен моден стил?

Как да открием своя собствен моден стил?

Ако все още не сте наясно какъв е вашия моден стил на обличане и какви дамски дрехи предпочитате или ако все не успявате да съчетаете панталона и ризата, то не бързайте да се отчайвате. Търсенето на собствен моден стил най-често започва през тийн годините ни, а намирането му отнема време. На кой ли не му е случвало опитите му с модните стилове да срещнат критиката на околните. Често пъти именно мнението на хората в обкръжението ни сериозно повлиява на нашия избор на дамски дрехи. Колко пъти се е случвало ваш приятел или приятелка да ви е казвал „Не може да избереш този пуловер, защото не харесвам този цвят” или „Не взимай тези дънки, защото моделът не е хубав”.

Как да открием своя собствен моден стил?

Как да открием своя собствен моден стил?

Колкото и тривиално да ви се струват всички тези неща, в действителност могат да бъдат причината да загубите малко от собствената си индивидуалност. Не позволявайте на другите да убиват уникалността ви! Замислете се и открийте какво всъщност наистина харесвате самите вие, вместо да зависите от реакциите и мнението на другите хора. В действителност се изисква „смелост”, за да намерите своя собствен моден стил. Бъдете готови да направите тази крачка, да си позволите свободата да изразявате себе си чрез избора на дамски дрехи, които наистина отразяват вашия дух.

Как да открием своя собствен моден стил?

Как да развиете вашето чувство към модата?

Модните списания, телевизионните предавания и дори посещенията в местни магазини за дамски дрехи могат да ви осигурят всякакви идеи. Много хора пък с интерес следят живота на известните личности – певци и холивудски актьори, за да придобият представа за най-новите модни тенденции. Не винаги обаче да копирате стила и начина на обличане на любимата ви телевизионна звезда е добра идея. Това, че сте харесали рокля от някое списание (която е стояла прекрасно на любимата ви актриса), не прави роклята Вашата рокля – тази рокля, която изразява индивидуалността ви, тази рокля, с която се чувствате добре и околните го забелязват. Така няма да откриете вашия собствен стил, няма да откриете какви са вашите предпочитания и какви дамски дрехи харесвате, а отново ще се съобразите с вкуса на друг човек.

Как да открием своя собствен моден стил?

Как да открием своя собствен моден стил?

За вас би било наистина полезно да се обърнете към други хора, за да получите вдъхновение, но не копирайте техния моден стил. Интерпретирайте го и го пречупете през призмата на вашите предпочитания, за да достигнете до вашия собствен стил.

По отношение на избора на обличане, могат да се обособят няколко групи хора. Едните са тези, които са склонни да се обличат по начин, който е удобен за тях, без значение дали са в крак с модата или не. Изобилстват примери за хора, които сякаш са заседнали в последното десетилетие с начина си на обличане. Интересен факт е, че голяма част от тези хора всъщност се обличат по начин, който отразява най-вълнуващия момент от живота им дори и ако той е бил преди три десетилетия. Обличайки тези остарели дрехи е начин за тях да запазят тази част от миналото си „жива”, а дрехите всъщност им осигуряват комфорт. Това е един чудесен пример за това как избора на облекло може да бъде форма на себеизразяване, дори и ако този израз отразява само определен период от живота на човека. Друга група хора са тези, които се подчиняват сляпо на модните тенденции, без да се интересуват от практичността на дрехите, от това дали са удобни или дали им стоят добре.

Вашият собствен моден стил в много отношения е свързан с представата ви за самите вас и общото впечатление за това какъв човек сте. Ако считате себе си като консервативен човек, то повече от вероятно е, че ще избере дамски дрехи, които няма да са много открити или твърде провокативни. От друга страна, ако сте отворени и обичате да се забавлявате, то и дрехите ви ще бъдат по-атрактивни. Дори материите, които избирате изразяват вашата личност. Материи като вълна и кашмир могат да придадат топлота и приветливост на личността ви. Леки и ефирни материи като коприна подсказват за по-скоро свободен дух, а материи като деним придават по-безчувствен и строг аспект на личността.

Цветът също е много важен фактор при избора на дамски дрехи. Смелите и светли цветове обикновено означават по-отворена и оживена личност, а по-приглушените и невзрачни цветове като сивото показват по-хладна и затворена личност.

Червеното винаги е било разглеждано като топъл провокативен и дори агресивен цвят, синьото като „студен” цвят, жълтото като „щастлив” цвят, а зеленото като „спокоен“. Това са само някои примери за това как цветовете могат да изпращат визуални съобщения, без да се налага да казвате нито дума. Така, че когато изграждате свои собствен моден стил би било добре да направите някои проучвания на кои цветове да заложите, за да не създавате погрешно впечатление за себе си.

Още веднъж нека кажем, че всичко е въпрос на това как сте избрали да опишете себе си на света около вас.

Как да открием своя собствен моден стил?

Експериментирайте! Бъдете смели и не спирайте да експериментирате, модата е истинско приключение, в което трябва да се потопите напълно. Кой знае, може пък да намерите истинската свобода именно чрез модата!

Снимки: bonelli-lux.com