Рибата като превенция за рак на гърдата
Китайски учени установиха, че приема на минимум две порции мазна риба през седмицата предпазва жените от рак на гърдата. Една от най-полезните и подходящи риби е сьомгата.
Добавянето на мазна риба към диетата намалява риска от рак с до 14%. Рибата доставя омега-3 мастни киселини, които са от съществено значение за развитието на мозъка и намаляват възпаленията в мозъка, сърдечно-съдовата система и други клетки.
Човешкото тяло не може да произвежда омега-3 мастни киселини, затова трябва да си ги доставя, а най-добрият начин е чрез мазни риби. Предишни изследвания показват, че омега-3 мастните киселини са най-обещаващият вид мазнини, намаляващи риска от рак. Китайските учени изследвали връзката между рибата, приемането на омега-3 и риска от рак на гърдата.
След множество изследвания в Европа, Азия и Америка учените установили, че допълнителни 0,1 грама или 0,1% енергия на ден, идващи от омега-3 мастните киселини в рибата, намаляват риска с пет на сто.
За постигането на подобно намаление на риска, жените трябва да приемат по една до две порции мазна риба на седмица като сьомга, риба тон или сардини.
Източник:БГНЕС
Добавете вашия коментар към статията
Моля пишете на кирилица и с малки букви