Мазнини за здравето на сърцето

Веселка Петрова

Мазнини за здравето на сърцетоКогато става дума за влизане във форма, повечето от нас веднага асоциират това с отказ от мазнини, пържени храни, тестените изделия и сладкиши.

Мазнините са смятани от много хора за голям враг на стройния външен вид. Но това не е съвсем така. Има много витамини и други микроелементи, които са мастноразтворими и за да могат да бъдат усвоени от тялото - то се нуждае от прием на мазнини.

Освен това строгите диети с много ниско съдържание на мазнини и калории могат да причинят хормонален дисбаланс на дамите, което да доведе до различни нежелани странични ефекти, като проблеми с менструалния цикъл, вида на кожата, косата, ноктите, и други.

Още веднъж е в сила поговорката "Само дозата прави отровата". Прекаляването с мазнини затруднява работата на черния дроб и сърцето, но липсата на такива също води до здравословни проблеми.

Важно е количеството и качеството на използваните мазнини. Учени от университета в Мисури са установили, че 4 лъжици растително масло на ден са оптималния прием за здраво сърце. Олиото може да е произведено от слънчоглед, царевица или соя. То съдържа омега-6 мастни киселини, които понижават нивата на лошия холестерол в кръвта, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.

Източник: БГНЕС