Трансплантацията на коса – възможен изход след тежък косопад

Косопадът е кошмар за мъжете. Освен това никак не е малък броят на тези, които са изправени пред загуба на коса в много ранна възраст. Това понякога се отразява тежко на самочувствието и поведението им.

Кога косопадът е проблем?

Загубата на 80-100 косъма дневно е нормална и е част от естествения процес на обновяване. Ако загубата на коса надхвърля тези граници обаче, е необходимо да се потърси причината за това и да се назначи съответното лечение. В тежките случаи на косопад, когато лечението не помага, а самочувствието рязко се срива, на помощ идва хирургичното решение – трансплантация на коса.

Що е то „трансплантация на коса”?

Свикнали сме да свързваме думата „трансплантация” с тежки и сложни операции, затова трудно бихме помислили да прибегнем към нея, когато става дума за косопад. В този случай обаче става въпрос за присаждане на собствена тъкан на пациента – коса, която просто се пренася от една част на тялото върху друга, обяснява проф. д-р Ферит Демиркан от Здравна организация „Аджъбадем” (Турция). Процедурата по присаждане на коса отнема между 4 и 6 часа - в зависимост от площта, на която ще се трансплантира, от избрания метод, както и от структурата на кожата и косата. Извършва се под местна упойка и пациентът не усеща никаква болка. След нея не остават разрези, шевове и белези.

Методи за трансплантация на коса

Съвременната медицина използва два основни метода за присаждане на коса. При метода „Трансплантация на фоликуларни единици“ (FUT) се взeма тъкан от здравата и окосмена част на тила и се трансплантира върху желания участък от главата. Мястото, откъдето се взимат присадките, се възстановява чрез пластични и реконструктивни методи. Шевовете са почти невидими и изчезват напълно 12-15 дни след хирургичната интервенция. При метода „Извличане на фоликуларни единици“ (FUE) фоликулите се вземат поотделно от тила или друга част на тялото чрез специален уред, подобен на тънка игла, и се трансплантират на желаното място на главата. В този случай няма шевове и белези, а дискомфортът е сведен до минимум. Желателно е методът за присаждане да се избере индивидуално и след консултация с лекар, посочва проф. Демиркан. В „Аджъбадем” самата трансплантация се извършва от пластични хирурзи и експерти с дългогодишен опит.

Какво се случва след трансплантацията?

Още на следващия ден след процедурата пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот. Възможно е в първите 2-3 дни в засегнатия участък на главата да има малки розови петънца, но те бързо избледняват. Трансплантираната коса ще израсне около 3 месеца след операцията и ще достигне нормалната си дължина в рамките на 6 месеца. Тъй като е взета от собствена тъкан на пациента, която не е засегната от косопада, няма опасност той повторно да загуби косата си, уверява проф. д-р Ферит Демиркан.

Здравна организация „Аджъбадем” ще участва в изложението „Мисия Здраве” (7-9 юни пред НДК), където ще представи специалните си летни предложения за трансплантация на коса и други процедури, предназначени специално за български пациенти.