Защо капе косата ? Домашни средства за спиране на косопада

Гергана Коджабашийска

КосопадСмята се за нормално, всеки ден да губим поне по 10-50 или дори 100 косъма без това да се отрази на красивия външен вид на косата. За косопад може да говорим когато космите падат без никакво усилие или когато цели участъци от скалпа останат без коса.

Причините за косопад при жените могат да бъдат с различен характер. Косата може да окапе поради постоянен стрес или пък поради честото й третиране с различни препарати. Косопадът може да бъде в следствие и на различни заболявания или страничен ефект от приемането на определени медикаменти.

Ето кои са някои от най-честите причини за косопад при жените:

  • Прекалено честото третиране на косата с различни препарати. Честото боядисване, обезцветяването на косата с цел експериментиране с контрастни цветове може да доведе не само до загуба на блясък, но и до сухи краища, „цъфтежи” и опадане на косата.
  • Прекалено честото използване на сешоари, преси и маши за къдрене / изправяне.
  • Силен стрес – продължителен период на стрес, тревожност, липса на време за почивка, прекалената ангажираност могат да доведат до окапване на косата. Неприятни ситуации като развод в семейството или сериозна болест на близък също могат да доведат до косопад.
  • Неправилна диета – нездравословното хранене, при което не се приемат ключови за организма храни, може да доведе освен приятната изненада от  няколкото килограма в по-малко, до опадане на косата.
  • Различни видове заболявания – на щитовидната жлеза, диабет и др. могат да бъдат причина за нездрав вид на косата.
  • Често поради липса на време за оформяне на прическа, някои дами държат косата си винаги стегната в опашка, което се отразява на количеството изгубени косми.
  • Бременността и раждането често оказват неприятно влияние върху състоянието на косата.
  • Менопаузата също може да бъде причина за косопад тъй като в този период женските хормони намаляват, от където следва пък по-високо количество мъжки хормони в организма.
  • За съжаление косопадът може да се дължи и на наследствени фактори.

Какво да правим в случай на косопад:

Ако имате притеснения, че загубата на коса не се дължи на неправилното й третиране от ваша страна, посетете личния си лекар и обсъдете евентуалното назначаване на изследвания, които да потвърдят или отхвърлят наличието на заболяване, в следствие на което се е появил косопад.

Ако косопадът е в следствие на силен стрес, заедно с посещението на дерматолог е добре да се посети и психиатър, с който да се намерят начини за намаляване на стреса в ежедневието ви.

Ако опадането на косата се дължи на неправилна диета, нездравословно хранене, посещението на диетолог,  с когото да откриете най-здравословната и подходяща за вас диета, може да се окаже ключов фактор за постигането на красива фигура, здраво тяло и прекрасно изглеждаща коса.

Когато косопадът се дължи на наследствен фактор, най-доброто решение в този случай е трансплантацията на коса.

Общи съвети за хубава и здрава коса:

  • Избягвайте честото  миене на косата. Най-добре би било косата да се измива два пъти в седмицата.
  • Използвайте сешоар възможно най-рядко.
  • Правете маска за подхранване веднъж седмично.
  • Стремете се да приемате редовно храни, богати на желязо, калций и витамини от В група.

Красива коса

Ето няколко възможности за маски за сгъстяване на косата:

Отвара от коприва.
Сварете коприва /заедно с корените/ и изплаквайте косата с направената отвара 2-3 пъти седмично.

Маска за сгъстяване на косата.
5-6 с. л. хума се разтварят в топла вода до образуването на еднородна смес. Получената каша се нанася върху току що измитата и подсушена с кърпа коса от корените към върха. След като нанесете сместа, поставете върху косата си найлонова шапка и кърпа върху нея. Маската се отмива след като минат 15-20 минути. Изплакнете обилно с вода и поставете балсам.

Маска срещу косопад с бира и жълтък.
Разбийте добре 2 жълтъка и добавете 30 - 40 мл. бира. Нанесете върху косата, поставете найлонова шапка. Изплакнете с шампоан и добавете балсам.

Маска с чай от лайка и мед.
Цветовете на лайката се поставят във вряща вода за 5-10 минути. Готовата отвара се прецежда и към чая се добавят две супени лъжици мед. След като отварата се охлади, нанесете върху скалпа и оставете да подейства възможно най-дълго време. Отмийте с шампоан и добавете подходящ балсам.

Косата може да стане суха и да „окапва”, когато в организма има недостиг на витамин D. Не пропускайте да постоите на слънце за 10-15 минути рано сутрин, дори в студените зимни, но слънчеви дни. Слънчевите лъчи са основен източник на витамин D. Следете в седмичното ви меню да присъстват храни, които са богати на този витамин, а именно: риба – най-вече сьомга и скумрия, гъби, жълтък, млека, подсилени изкуствено с витамин D, сирене, свинско и телешко месо, картофи и др. В аптеките се предлагат шишенца витамин D за бебета. Въпреки положителните качества на този витамин, обърнете внимание на листовката, където пише, че предозирането му може да доведе до нежелани странични ефекти, а дори и смърт.

Ако не помогнат горепосочените средства, можете да закупите специални ампули срещу косопад, които се предлагат в аптеките.