Няколко причини да си хапнем авокадо

Красимира Стоянова

Опитвали ли сте някога авокадо? Ако сте, значи или го обожавате или не го понасяте. Или просто не знаете какво да правите с него. При всички случаи е добре е да сте от любителите на този екзотичен плод, заради многото полезни качества, които притежава. Нека разберем, какви са те:

Авокадото е плод, но има вкус на зеленчук. Произхожда от Централна Америка и е познато на ацтеките и маите още преди 8000 г. Преводът му от езика на ацтеките буквално означава "тестис", заради приликата на плода с този анатомичен орган. Цветът на кората е зелен или кафяво-зелен. Във вътрешността му има неядлива семка, която често се бърка с костилка, заради големината си. Особеното при него е, че започва да зрее едва, след като бъде откъснато от дървото. За да достигне идеалното състояние за консумация са нужни от 7 до 10 дни. Когато е добре узряло вътрешността му трябва има консистенцията на масло. Изберете не много лъскав плод, който при натиск леко поддава. По кожата може да има малки, кафеникави петънца, но ако са по-големи или цялото е кафяво това означава, че вече е презряло. Много меките плодове също не стават за ядене.

Авокадо

Авокадото се консумира сурово – така е най-полезно, а и след термична обработка започва да нагарча. Съчетава се с много продукти - от ароматни до пикантни, от сладки до кисели. Именно затова се определя като неутрален плод. Съставка е на салати, сандвичи и дипове, но когато ви попадне добре узряло авокадо, просто го разрежете по дължина, с въртеливо движение разделете на половинки и извадете семката. Посолете, добавете няколко капки зехтин и оцет и изгребете с лъжичка. Чудесен вкус!

АвокадоЕдва ли ще устоите на желанието да засеете огромната семка от сърцевината на авокадото. Можете да го направите веднага, след изваждането от плода, в саксия с пръст, като по-дебелата, заоблена част трябва да е надолу, а една трета от върха да се подава над повърхността.

А за тези, които искат да наблюдават покълването има изпитан метод. Набодете три клечки за зъби хоризонтално, не много дълбоко, малко над средата на семката, като внимавате да са в една равнина. Сложете в малък, прозрачен съд с вода така, че семката да е потопена до средата, с дебелата част надолу.

След няколко седмици ще се покажат коренчета, а малко след тях и нежно стъбълце. Когато се разлистят първите листа, може да засадите в саксия. Поставете го на светло място и поддържайте почвеният субстрат влажен, но не подгизнал. Пръскайте листата с мека вода през горещите дни. Подхранвайте на всеки 2 месеца с течен тор. Така вие ще имате буен храст с едри наситено зелени листа. Подрязвайте го, за да поддържате формата му.

Авокадо

Авокадо

Дали ще си го намажете на филийка или ще си направите от него маска за лице - решавате сами. Авокадото има толкова много полезни качества, че само по себе си то е аптека.

- най-високото съдържание на омега-6 ненаситени мастни киселини и глутатион, като в същото време е ниско калорично (съдържа 218 калории в 100 гр.) - мощни антиоксиданти

- калий, желязо, цинк и магнезий, витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 - заздравява костите, контролира кръвното налягане, ускорява метаболизма

- олеинова киселина - намалява риска от развитие на рак на гърдата

- лутеин - предпазва от макулна дегенерация и катаракта - заболявания на очите, които се появяват в по-напреднала възраст

- мононенаситени мазнини - помагат при лечението на безплодие - шансовете за зачеване ин витро са три пъти по-високи

- фолиева киселина - помага за развитието на клетките, затова бременните трябва да приемат двойно по-големи дози. Хората, които ядат богати на фолиева киселина храни имат много по-ниска честота на сърдечно-съдови заболявания.

- засилва метаболизма и укрепва имунната система

- осигурява на организма протеини в количество, което спокойно може да замести месото и сиренето в дневното хранене на човека

- препоръчва се на диабетици - помагат за поддържането нивата на холестерола в кръвта

- идеалната храна за захранване на бебета - не предизвиква алергични реакции

И накрая - една супена лъжица намачкано авокадо е достатъчна, за да освежи кожата на лицето.

Почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект и в съчетание с приятния вкус, авокадото е плод, който често трябва да присъства на трапезата ни. Аз със сигурност няма да пропусна. А вие?

Снимки:
1. Авокадо. Фото: Istock
2. - 4. Покълване на семка на авокадо. Фото: Красимира Стоянова

Рецепти с авокадо