Провалът - провал или просто част от пътя към успеха?

Гергана Коджабашийска

В последно време много се говори за това как да успеем, как да бъдем щастливи, как да постигнем мечтите си... В основата на всички подобни концепции стои схващането, че всичко зависи от начина на мислене, от емоциите, които изпитваме... В повечето филми и книги, които съм гледала и чела, постигането на мечтите изглежда някак много лесно и навява на мисълта, че промениш ли мисленето си, нещата ще започнат да се подреждат едва ли не като с магическа пръчица.

Провалът - провал или просто част от пътя към успеха?

Наблюдавайки собствения си опит се оказа, че всъщност това не е точно така. Понякога, за да се случи нещо е нужно не само да мечтаеш, не само да мислиш позитивно... Взирайки се в миналите си преживявания и по-точно в неуспехите си, осъзнах, че за причините за моите неуспехи, а и за неуспехите на много други хора са виновни следните няколко черти на характера:

Ниското самочувствие. То изиграва лоша шега на всеки, който го притежава. Ниската себеоценка е причина много жени да търпят издевателствата на съпрузите си, тъй като се чувстват „втора ръка” и смятат за нормално такова отношение. Самата аз много често съм допускала неправилно отношение от страна на околните пак заради липсата на себеуважение. Имала съм в обкръжението си много интересни хора с невероятни таланти, които обаче си стоят неизползвани, защото техните притежатели не вярват в себе си и своята уникалност.

Хората с по-високо самочувствие или тези, за които казват, че имат самочувствие без покритие винаги успяват да се реализират. Поне тези, чийто живот съм могла да проследя. И те са имали своите падения, но за разлика от хората с ниско самочувствие, много по-бързо се отърсват от неуспеха и продължават напред с вдигната глава.

Мързел. Забелязвали ли сте колко много хора се оплакват от живота, но в момента, в който им предложите някакъв начин да се измъкнат от сегашното си положение,  те започват да изреждат куп причини, поради които не могат да променят себе си или положението, в което са. Причините може да са много и някои от тях да звучат основателни, но... всъщност всичко зависи от това доколко наистина искаме нещо да се промени.

Непостоянство. Често зад неуспехите ни се крие едно постоянно лъкатушене между това дали искаме или не искаме нещо. Един ден решаваме, че това е нашето призвание, на следващия обаче сме отчаяни, защото даденото нещо няма развитие. Решаваме, че спираме да действаме в тази насока, после пък нещо се случва и отново сме вдъхновени...Очакваме мигновени резултати и след като не ги получим, „смъкваме платната”. Често, както вече споменах, във филмите и книгите за позитивно мислене и постигане на успех, всичко звучи толкова лесно за изпълнение, успехът и богатството стоят едва ли не „на ръка разстояние”. Когато обаче се опитаме да променим нещо, да започнем нещо ново и видим, че събитията не се случват точно така, както пише в книгите и гледаме по филмите, веднага отсъждаме - „Това бяха пълни глупости! Я да си карам, както си знам...” и приспиваме мечтите си отново някъде дълбоко в себе си. А всъщност понякога е нужно малко повече време, за да се случи нещо. Понякога привидните неуспехи носят със себе си голямо знание или нови възможности, но в друга насока... Позволяват ни да спрем и да се замислим дали вървим в правилната посока и това ли е наистина, което желаем.

Тук ще разкажа за случка от собствения си житейски опит. Преди време бях съкратена от работа. Свободното време, което без да искам си осигурих, ми позволи да преосмисля много неща от живота си, а също и да се ориентирам в намирането на работа, която да върша с желание и да се чувствам щастлива и удовлетворена от нея. Питали ли сте се дали ако в новата си работа се чувствате щастливи и постигате успехи, съкращението пак ще изглежда като неуспех? Или просто като част от пътя към успеха?

Страх от отговорност. Често предпочитаме нископлатената, но сигурна работа пред това да последваме мечтите си и да направим това, за което сме мечтали. Често и в любовта не се решаваме да променим нещо, да приключим незадоволяваща връзка, защото се страхуваме от неизвестното, от промяната. Защото започнем ли да действаме, отколкото да чакаме нещата около нас сами да се задействат, означава да поемем отговорност над живота си и над това, което ни се случва. За да разберем какво наистина искаме, какво наистина чувстваме, понякога трябва да погледнем дълбоко в себе си. Когато се научим да бъдем честни със себе си, много неща ще се променят. Когато бъдем честни пред себе си относно желания, чувства, мисли, но без да изпитваме вина от тях, ако не друго, поне ще добием ясна представа какво искаме и какво ни тежи, кое ни кара да се чувстваме нещастни и кое ни прави истински щастливи.

И все пак какво да направим, за да се променим към по-добро?
Ниското самочувствие е голям бич за тези, които го имат. Да променим себе си, нагласата към собствената личност почти винаги е трудна работа. Неслучайно се казва, че най-трудната победа е тази да победиш самия себе си. В нашата страна да посетиш психолог или психиатър все още е равносилно на това да бъдеш обявен от околните за луд. На практика обаче, посещението при специалист може да се окаже един от най-лесните начини към постигането на нормално самочувствие и спокойствие.

Често на интервюта за работа ни питат как виждаме себе си примерно след пет години. Обикновено отговаряме така, както смятаме, че интервюиращият очаква да чуе от нас, за да получим работата. Обаче опитвали ли сте се някога наистина да си представите как ще изглеждате след пет години със сбъднати мечти? Опитвали ли сте се да си представите как бихте се чувствали като преуспяваща личност, но в подробности? Как бихте гледали на сегашните си проблеми, на сегашното отношение към себе си, но през погледа на вече успял човек? Дали няма да се появи пренебрежение към мислите за себе си сега и съжаление, че толкова много време сте прекарали в самосъжаление?

Опитвайте се да си представите себе си преуспял, но възможно най-често, в подробности. В много филми и книги това е един от инструментите за промяна на нагласата към себе си. Освен да визуализирате успех естествено, не забравяйте да действате. Откриете ли какво наистина желаете, не се отказвайте, докато не опитате всички начини да постигнете мечтата си.

Действайте... и вярвайте в късмета си! Защото понякога, за да се сбъдне мечта трябва и мъничко късмет!