От Ван Гог с любов. Лятната колекция на Rodarte

Светлана Видинска

Ако неистово копнеете за лятото, с неговото опожаряващо слънце, горещ пясък и поля от слънчогледи, за вас е новата колекция на Rodarte. Топлият жълт цвят на разтопено злато, тревистозелени и лазурно сини оттенъци се сливат в женствени и обсебващи погледа роклички. Сестрите Kate и Laura Mulleavy черпят вдъхновение от слънчогледите на Ван Гог, копирайки дословно живописните платна със 130-годишна история върху ефирен шифон, тежка коприна и гладък сатен.

От Ван Гог с любов. Лятната колекция на RodarteОт Ван Гог с любов. Лятната колекция на Rodarte

Голи рамене, смъкната талия и обемни поли рисуват образа на палавата, малко ретро и много секси дъщеря на лятото. Някои модели са с ревери и пояси, в други деликатни флорални бродерии преливат върху водопад от волани. Няма съмнение, че сестрите Mulleavy са на крачка встрани от модните  тенденции  на 2012-а като прозрачни материи, сочни цветове, скъсени ръкави и блясък, но сякаш съвсем преднамерено излизат извън очертания път, за да нагазят в зеленото поле и девствена пустош на своя собствен романтичен сезон.

От Ван Гог с любов. Лятната колекция на RodarteОт Ван Гог с любов. Лятната колекция на Rodarte

И защото модата е игра на контрасти, Rodarte комбинират леките роклички с тежък готик грим, къс маникюр с черен лак и почти футуристични сандали с високи токове и метален блясък. Прическите с път на една страна и фриволни вълни допълват фантастичната, почти нереална визия на скитаща, изгубена в нечия приказка принцеса.

От Ван Гог с любов. Лятната колекция на RodarteОт Ван Гог с любов. Лятната колекция на Rodarte

Ето защо в колекцията няма нито едно бижу, нито една лекомислена чантичка, диадема или цвете в косите – единствените украшения са вехнещите, но вечно живи слънчогледи на Винсент Ван Гог. И ако сте готови да се разделите с 4-цифрена сума в евро за рокличка от пролетно-лятната колекция на Rodarte, можем само да ви поздравим. Защото сте наясно, че модата е изкуство – красиво и непреходно като творба на холандски майстор. Истинско!

Снимки © Style.com