Как да си направим сами аксесоар - цвете

Гергана Коджабашийска

Как да си направим сами аксесоар - цветеКак да направим красиво цвете, което да поставим на косата си като допълващ аксесоар към тоалета, да разчупим обикновената рокля или вместо гривна.

Необходими материали:

* Стара непотребна риза
* Лак за нокти
* Орнаменти от мартеници/Преди да закачите мартениците на някое дръвче, отстранете всички мъниста и перли, които са нанизани по тях/
* Шаблон
* Игла и конец
* Лепило
* Подлепващ материал за подгъв

Ето как се прави самото цвете:

Изберете стара непотребна риза в неутрален цвят. Направете два шаблона за листенцата на цветето - един по – голям и един по – малък.


С креда или с химикал очертайте върху ризата седем големи листенца и пет малки. Изрежете внимателно с ножицата.


Изберете подходящ лак за нокти в зависимост от тоалетите, с които смятате да съчетаете цветето.След това, за да направите плата по – твърд и за да го предпазите от разнищване, лакирайте всяко едно листенце. Лакирайте първо от едната страна, а след като изсъхне и от другата. Ще забележите, че въпреки че използвате един и същи лак, цветовете от двете страни се различават. Нека лицевата страна на листенцата бъде тази страна, която сте лакирали първа.

Съберете всички големи листенца накуп и подравнете, а след това пришийте едновременно чрез иглата.


След това направете същото и с малките листенца. Издърпайте конеца. Изберете подходящи мъниста или перлички.

Оформете цветето.


Нанижете перличката и промушете иглата така, че да запазите формата на цветето. По желание може да сложите три или повече перлички.


Изрежете малко кръгче от плат и пришийте към обратната страна на цветето. За да стане по – стабилно, може да добавите и лепило.


След това изрежете ново парче плат във формата на правоъгълник с дължина около 2-3см и ширина от около 1,5см. Прегънете плата на две. Поставете от вътрешната страна подлепващия материал. Изгладете с ютия.

След това оформете получената лентичка във формата на пръстен и пришийте към обратната страна на цветето. След като сте пришили, лакирайте.

Чрез тази лентичка ще може да прикрепите фиба /Може преди да пришиете лентичката, да проверите дали фибата, която сте избрали може да се промуши през нея/, за да поставите цветето на косата си, да промушите ластик, за да украсява цветето опашката ви или пък в съчетание с подходяща гривна да поставите на ръката си. Ако искате да направите обикновената риза, сако или рокля по – атрактивни, използвайте безопасна игла, за да поставите цветето върху тях.