Нощните кремове подмладяват кожата
Д-р Николай Подолешев – дерматолог, ВМА – София

Стремежът на човечеството към физическа красота е възникнал още в дълбока древност, а един от основните критерии за добрия външен вид е състоянието на кожата. Ето защо, за да бъде тя здрава, красива, опъната и за да се предпази от преждевременно увяхване или от различни заболявания, грижите за нея не трябва да се подценяват нито за миг. Това е валидно и в случаите, когато тя не страда от естетични дефекти и следователно не създава никакви козметични проблеми. Тези грижи не бива да се отъждествяват с епизодични хигиенни усилия, а да бъдат постоянни, системни и дори в буквалния смисъл на думата – денонощни. Именно от тази гледна точка козметичните средства могат да бъдат квалифицирани и като такива, които се прилагат през деня или през нощта.

Предназначението на продуктите за дневна употреба е свързано преди всичко със защитното им действие по отношение на различните вредни фактори на околната среда – UV лъчи, високи температури, студ, силен вятър, замърсявания от различен характер (прах, смог, цигарен дим, вредни вещества – пестициди, токсични субстанции и др.), контакт с алергени и т.н. На първо място тук бихме могли да посочим различните дневни кремове, които предпазват кожата (тип “биологична ръкавица”), хидратират я или съдържат слънцезащитни фактори.
За разлика от тях козметичните препарати за нощна употреба подпомагат предимно регенерационните процеси в кожата и нейното интензивно и дълбоко овлажняване, а до известна степен и омазняването й. От изключително значение е и възможността чрез нощните кремове да се добавят биологичноактивни вещества като витамини, коензим Q10, биофлавоноиди, различни други антиоксиданти и т.н.

За да стане по-ясна логиката на използването на нощните кремове, ще припомним, че през нощта кожата е “свръхактивна”. Докато спим, цялото тяло почива. В отсъствието на физическа и мозъчна активност до периферното кръвообращение достига по-голямо количество кръв, благодарение на което единствено кожата работи “на пълни обороти”. Обмяната на веществата се ускорява, регенерацията се активизира и на сутринта резултатите се виждат дори и с просто око – лицето е розово, изпънато и неизсушено. Доказано е, че кожната активност притежава определен ритъм, който зависи както от вътрешните фактори (хормонална секреция), така и от външните (редуване на светлина и тъмнина). Така или иначе, съгласно съвременните познания за хронобиологията на кожата днес е известно, че обновяването на най-повърхностния й слой започва не по-рано от 18 часа и достига своя максимум между 22 и 24 часа. Имунната система също работи “с пълна пара”, а след 23 часа започват да се попълват и енергийните депа. До 4 часа сутринта клетките се делят с 8 пъти по-голяма скорост и така, докато спим, кожата се възражда.

Именно това е най-подходящото време тя да бъде подкрепена с помощта на активиращ нощен крем. Благодарение на употребата на т.нар. лека нощ-кремове кожата по-лесно се справя с последствията от претърпяното през предходния ден натоварване. Тези продукти не само стимулират процесите на обновяване, но регулирайки маслено-водния баланс, повишават защитния й потенциал за следващия ден. Освен това те допринасят и за поддържане на здравината и еластичността на дермата, като по този начин предотвратяват нейното отпускане. Една от най-важните задачи на нощните кремове е да компенсират евентуален недостиг на себум в кожата. Поради това те обикновено представляват емулсии вода в масло (В/М), при които съдържанието на мазнини (приблизително 40-60%) е значително по-високо в сравнение с дневните кремове. Това е и основната причина за тяхната по-плътна консистенция. Генералният принцип е, че колкото по-малко себум се произвежда от мастните жлези, толкова повече липиди трябва да съдържа нощният крем. При поддържането на суха, чувствителна, зряла и претенциозна кожа най-удачна се оказва употребата на кремове на базата на вода в масло. При емулсията В/М много малки водни капчици са разпределени в масло. Водната фаза се състои от вода и водни екстракти. Маслената фаза съдържа растителни масла и природни мазнини, като например масло от жожоба, от авокадо, от семена на макадамия (хавайско растение), от карите и сквалон. Тези природни мазнини имат интензивно поддържащо действие, изглаждат кожата и предотвратяват нейното изсушаване.

Независимо че нощните кремове обикновено са по-мазни от дневните, това правило днес не е догма, особено за най-съвременните козметични продукти. Така например, нерядко се предпочитат серии с нощен и дневен крем, при които съставките са съобразени до такава степен едни с други, че мазната или от смесен тип кожа може да се третира и през нощта с текстури, несъдържащи масла. Защото, естествено, съществуват и нощни кремове и течни продукти, които не съдържат задължително в голямо количество мазнини, но пък за сметка на това доставят допълнително живителна влага за кожата.

Понастоящем все повече фирми все по-често залагат в своите козметични линии върху един и същ крем за през деня и през нощта. При някои формули това е разумно, например при козметика, която регулира функциите на кожата на базата на естествени продукти. При тях подборът на съставките е осъществен също по такъв начин, че те изпълняват тази цел оптимално както през деня, така и през нощта.

Други козметични фирми предлагат един и същ препарат за нощно третиране на кожата под формата на крем и на течен продукт (флуид). Кремът е предназначен по-скоро за зряла, суха или чувствителна кожа, а течният продукт – за мазна кожа или кожа от смесен тип. Важните съставки като витамини, минерали и хидратанти се съдържат и в двата продукта, но в течния мазнините са по-малко, отколкото в крема.

Съществуват различни схващания относно необходимостта от използването на нощни кремове. Така както много жени се кълнат в тях, според други те са напълно ненужни. Усредняването на резултатите от проведени в Западна Европа анкети показва, че само 37.3% от интервюираните жени над 14-годишна възраст използват нощни кремове. Не бива обаче да се забравя, че нощните кремове служат и като доставчици на активни вещества. Те снабдяват кожата с високоефективни природни екстракти, които се подбират съобразно конкретното състояние на кожата и притежават витализиращи, регенериращи или успокояващи и балансиращи свойства. Естествено, че младата и безпроблемна кожа не се нуждае от подпомагане през нощта. И това ще бъде така, докато нейният маслено-воден баланс е добър, тя е гладка, еластична и нежна. Когато обаче след почистване кожата започне да “опъва” и да “придърпва”, т.е. когато производството на себум спадне, става необходимо и използването на подпомагащите нощни кремове.

И тъй като различните типове кожа се нуждаят от различни грижи, ще препоръчаме следната изпитана схема на третиране.

Нормална кожа - обикновено тя се класифицира като безпроблемна кожа и е чиста, добре кръвоснабдена, свежа, гладка и с фини пори. Поддържащият крем за през нощта, както и хидратиращият препарат обикновено принадлежат към сериите за младежка нормална кожа и са толкова леки, че не увреждат тена на лицето. Те са предназначени само за доставяне на необходимите мастни и овлажняващи субстанции, които поддържат физиологичното равновесие на кожата и способността й да функционира правилно.

Суха кожа – по принцип тя се нуждае от особено интензивни грижи и поддържане. При нея невинаги е лесно да се определи, дали сухотата й се дължи на липса на мазнина или на влага. Ето защо, най-добре е вечер тя да се поддържа редовно с добър мазен, богат на витамини и регенериращ крем (а през деня с хидратиращи продукти). При много суха кожа се препоръчват препарати, съдържащи едновременно липиди и хидроактивни вещества, които трябва да се прилагат както сутрин, така и вечер.

“Нечиста” кожа – тя се наблюдава най-често в пубертетната възраст и се дължи на хормонални промени в организма. Характеризира се с мазна себорея, комедони (черни точки) и пъпчици, локализирани по челото, около носа, по брадата, гърдите и гърба. Ако за тази кожа не се полагат правилни грижи, остават много загрозяващи белези, които трудно се отстраняват. Тъй като в повечето случаи препаратите против акне действат изсушаващо, през нощта те се поставят само върху онези части на кожата, по които има пъпчици. Всички незаангажирани от обрива участъци на лицето – около очите, по бузите и шията, се нуждаят от хидратиращ крем, който да достави необходимата влага на кожата. Принципно трябва да е ясно, че “нечистата” кожа не може да се изчисти и подобри само с изсушаващи препарати и процедури.
Мазна кожа – тя също се нуждае от липиди, но те трябва да бъдат в лесно усвояема форма. Основно правило тук е, че това, което в продължение на 20 минути не се поеме от кожата, трябва да се попие с памучен тампон или мека хартиена салфетка. В преобладаващата част от случаите много добро въздействие оказват и леките хидратиращи препарати.
Смесена кожа – при този тип кожа в средата на лицето (T-зона) се проявяват типичните признаци на мазната кожа, но бузите, околоочният контур, а нерядко и шията се представят като суха кожа. По тази причина много жени предпочитат да използват нощем по-богат на съставки крем. Той обаче трябва да се нанася по-пестеливо в T-зоната и особено върху носа, тъй като в този участък мастните жлези отделят достатъчно себум.
При написването на статията са използвани голям брой български и чуждестранни литературни източници.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!