Свами Джотирмая: "Изградени сме от материя и енергия, наречена любов"


Бурлеска вдъхнови дизайнерски колекции Свами Джотирмая е ученик на големия индийски учител и хуманитарен деец Шри Шри Рави Шанкар - основател на Международната фондация „Изкуството да живееш”, която работи със специален консултативен статут към Икономическия съвет на ООН и си сътрудничи със Световната здравна организация. В България от 2006 г. „Изкуството да живееш” развива две насоки: образователна и хуманитарна. Провежда антистрес курсове, програми за усъвършенстване на личността, подобряване на здравето в най-различни сектори на обществото – деца, ученици, общини, затвори и т.н. Хората се обучават правилно да използват и канализират енергията с прости дихателни упражнения, които поставят ума, емоциите и тялото в хармоничен баланс.

Свами Джотирмая е роден в южна Индия, в град Тричур, в голямо семейство на християни. От малък помага на свещеника в църквата, а на 12 годишна възраст започва да изучава марксизма, като в неговата идеология открива идеята за любовта към хората и щастието от живота. Завършва престижен университет и започва собствен бизнес. През 1997 г. случайно попада на плакат с образа на Шри Шри Рави Шанкар. „Аз го познавам - мина ми през ума, но всъщност никога не бях чувал името му, не знаех нищо за него. Не знам защо ме привлече така... Аз не бях увлечен по духовността, даже бях насочен срещу нея, защото ме интересуваха идеологиите. Но бях убеден, че трябва да отида и да го срещна. И така стана - в Шри Шри зърнах истинска безусловна любов и състрадание. Получих огромно знание, чието основно дълбоко значение беше свързано с любовта.”- споделя Свами Джотирмая. Така след дълго обучение се посвещава в тайната на Сударшан крия - дихателна техника, чрез която на клетъчно ниво се лекуват изключително тежки заболявания като проблеми на имунната система, множествена склероза и т.н.

- Как започнахте да обучавате хората на Сударшан крия?

- Тогава аз самият се учех, наслаждавах се да откривам силата на тази техника. Това естествено доведе до желанието ми да се задълбоча и да науча всичко за нея. Осъзнавах, че цял живот съм чакал именно това познание. По-късно започнах да уча медитация на все по-високи нива и посещавах сесии, за да започна аз самият да обучавам. След време срещнах отново Шри Шри Рави Шанкар в международния център на фондацията „Изкуството да живееш” – ашрама в Бангалор. Прекрасно място, пълно с млади хора, които служат на обществото. Много от тях бяха учени, лекари, учители – всякакви хора, които научаваха и растяха в различни практики. Постепенно пожелах целият ми живот да е посветен на обществото, на хората. Така по-късно започнах да се занимавам със социална работа и станах учител.

- Вие лекувате хората. Това е вродена сила, талант ли е или се научава?

- Знаете ли, ние всички се раждаме с безкрайно много таланти. Всеки, абсолютно всеки трябва да е сигурен в това и да открие, да чуе онова, което крещи вътре в него, талантът, който иска да излезе и да се развие. Изисква време, познания, опит, обучение, работа, за да се открие и развие.

- Кое е най-лошото нещо, което си причиняваме?

- Причиняваме си лошото, защото не осъзнаваме, че всъщност правим нещо лошо. Никой не иска да прави грешки нарочно. Много малък, почти незначителен процент хора имат криминален, лош маниер изначално в себе си. 70-80% процента от затворниците например не осъзнават какво са извършили. Оказва се, че обикновено в тях се появява някаква неконтролируема емоция. И след това съжаляват или се разкайват за извършеното зло.

- Тоест, вие смятате, че поначало хората са благородни и добри.

- Много добри. Защото ние сме изградени от материя и енергия, която се нарича любов. Ние сме любов. Ние сме мир. Аз в това вярвам. Нищо друго. Цялото човечество, цялото съзидание е любов.

- Това са много силни думи...

- Не са думи. Това е истина. Всеки човек притежава тази сила.

- Значи най-важните неща са любов и вяра?!

- Да.

- Възможно ли е човек да се излекува сам чрез различни практики?

- Да, може... Да предположим, че започнете да събирате боклука. Но преди това трябва да знаете как да го почистите, как да го превърнете в използваема суровина. В противен случай толкова много разнороден боклук ще загние, а и вие покрай него. Трябва да знаем кой е проблемът и къде се гнезди развитието му, за да можем да го изчистим и използваме отново...

В рамките на турнето «Събуди се, разтърси се» Свами Джотримая ще обиколи над 30 български града и ще изнесе десетки безплатни лекции.