Спанак за здрави мускули


Спанак за здрави мускули Думите на популярния герой Попай Моряка: "Силен съм като юнак, защото изяждам своя спанак" се оказват напълно верни от научна гледна точка.

Шведски изследователи установили, че изяждането на една купа спанак на ден прави мускулите по-силни. 300 грама от зеленчука намаляват с пет на сто количеството кислород, необходимо за засилването на мускулите при упражняване. Ефектът е толкова силен, че се проявява само след три дни. Тайната не е в желязото, а в нитратите, съдържащи се в изобилие в този зеленчук.

"Спанакът е като гориво за мускулите, той ги кара да работят по-гладко и ефективно", казва авторът на изследването д-р Еди Вейзберг от Института Каролинска в Швеция.

Спанакът е добре известен като супер храна, която придава на Попай Моряка неговите напомпани мускули. Известният анимационен герой отваря по една кутия спанак всеки път, когато трябва да се измъкне от неприятност.

Първоначално се смяташе, че съдържанието на желязо прави спанака толкова енергийна храна. Сега учените установили, че нитратите, съдържащи се в зеленчука, са съставката, която в действителност повишава енергията. Всички листовидни зеленчуци са богати на това вещество, което до скоро се смяташе, че няма никаква хранителна стойност. БГНЕС

Като цяло по съдържание на хранителни вещества и минерални соли, спанакът е изключително полезен. В 100 г спанак се съдържат само около 25 калории. Ниската калоричност го превръща в изключително подходяща диетична храна.

Листата на зеленчука са богати на белтъчини, въглехидрати, витамините А, В1, В2, В6, РР, С и в по-малко количество витамин К. Установено е, че 80 г пресен и 200 г сготвен спанак покриват половината от дневната нужда от витамин С. Изключително високо е съдържанието на фолиева киселина, която е много важна за плода и майката, както и минералните вещества натрий, магнезий, калий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед. Не съдържа мазнини и холестерол.

За лечебни цели и по-бързо усвояване е препоръчително приемането на изцеден пресен сок от спанак, смесен със сок от моркови.