Любовта е като наркотик


Защо не можем да останем завинаги в онзи прекрасен период на влюбеност? Според някой експерти това биологично е невъзможно - естествената ни любовна химия изпарява след 18 месеца.

Любовта е като наркотикКогато сме влюбени, мозъкът ни произвежда серия от опияняващи химически съставки, твърди британският сексолог Сара Литвиноф. Отличният секс (честият) поддържа навалицата от хормони. След 18 месеца обаче, когато съботната вечер окончателно загуби своята привлекателност, опияняващите химически съставки се изпаряват и изчезва чувството за влюбеност.

Най-силната химическа съставка е фенилетиламин. А хормонът окситоцин предизвиква поривът на нежност. Учените вярват, че точно този хормон е виновен за нуждата от толкова много прегръдки в началото на връзката, пише от своя страна Трейси Кокс в книгата си "Горещи връзки".

Както всеки наркотик - колкото по-дълго го използваме, толкова по-зависими ставаме, така и с любовта - колкото е по-свежа толкова химическите съставки са по-силни. Това може би обяснява, защото любовниците непрекъснато минават от връзка във връзка. Любовта е като наркотикТе са подвластни на еуфорията, която е най-силна в началото. Ако обаче издържите 18 месеца тялото ще ви възнагради още с една доза. Тогава се създават ендорфините, умиращите съставки, които ни карат да чувстваме топлота, смиреност, удоволствие. Това е фазата, когато най-вече вярваме на чувствата си - и биологически и физически (това е и обяснението защо двойките се сгодяват след две години забавления и имат най-малко вероятност да стигнат до развод). Заключението е колкото по-дълго останем с партньора и колкото сме по-щастливи, толкова повече ендорфин излъчваме, твърдят експертите. БГНЕС