Истерия отвъд океана: "Черният петък"


Истерия отвъд океана: Над 140 милиона американци ще чакат днес на големи опашки пред магазините, дебнейки големите намаления и най-изгодните покупки.

Петъкът след Thanksgiving (Деня на благодарността) по традиция се нарича "Черен петък" (Black Friday). През този ден, както и следващият го уикенд, се поставя началото на сезона на пазаруването около коледните и новогодишни празници. Търговците се опитват да привлекат клиенти като предлагат невероятни промоции и намаления през целия уикенд след Деня на благодарността.

Black Friday се е превърнал в традиция за американците, които по природа са ирационални консуматори. Денят е известен с доста инциденти като сбиванията са вече нещо нормално. През 2008 г. дори има няколко смъртни случая – клиенти, премазани на входа на магазина от озверялата тълпа.

Истерия отвъд океана:

Както всяка година, хората започнават да се редят на опашки от полунощ, часове преди магазините да отворят, някой си носят столчета, топла напитка, храна и издържат през цялата, студена нощ в четвъртък срещу петък. Повечето магазини отварят вратите си в 4 – 5 часа сутринта, за да посрещнат първите и най-нетърпеливи клиенти. Повечето намаления се обявяват в специални сайтове, седмици преди Black Friday и хората вече знаят какво точно искат да закупят. Най-добрите намаления и най-желаните стоки, разбира се, са в ограничено количество и това е предпоставка за още по-голямата истерия и по-дългите опашки пред магазините.

Тази година, голямата истерия покрай Black Friday започна още вчера, когато няколко големи вериги от магазини за детски играчки пуснаха в продажба стоки с големи намаления в 10 ч. вечерта. Намаленията от 80% в магазините за компютърна техника също са доста примамливи. Според онлайн медиите в САЩ, тазгодишният Black Friday е привлякъл и доста чужденци от Канада, Бразилия и дори клиенти от Европа. До този момент, най-търсените подаръци за деца са видео игрите като конзолата Xbox 360 и др.

Истерия отвъд океана: Много от нас остават с надеждата, че един ден и тук, в България, ще има ден с подобни намаления.

За щастие вече всички могат да се възползват от големите намаления, благодарение на сайта за онлайн търговия Amazon.com. Преди два месеца, Amazon добавиха и опция за международни доставки и за България (преди това тук можеха да се доставят само книги) на дрехи, електроника, бижута, играчки – почти всичко, което се предлага на сайта. В момента там текат намаления стигащи до 70%, по случай Black Friday.

Самият начин на пазаруване в Amazon.com, подробности, правила и ограничения, ще разгледаме подробно в друга статия скоро, предназначена специално да улесни всички, които са избрали да пазаруват от там.