Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена


Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Кийра Найтли като Сесилия Талис в Изкуплението (Atonement) (2007)

Най-добрият филмов костюм за всички времена? Без съмнение, зелената, копринена рокля на Найтли има поразителен ефект – както върху младия мъж (Джеймс Макавой), когото тя съблазнява във филма, така и върху публиката.

Дизайнерката на роклята, Жаклин Дюран (Jacqueline Durran), претворява по невероятен начин роклята, описана в книгата "Изкуплението". По думи на дизайнерката, тя е трябвало да направи рокля, която да бъде като рамка около Сесилия и в която героинята да изглежда почти гола.

"Tоалетът й трябваше да бъде достатъчно скъп и достатъчно красноречив.Зеленото е доста модерен цвят, който със сигурност е бил шокиращ през 1935г, когато се развива действието", пояснява Райт.

Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Мерилин Монро във филма Girl in The Seven Year Itch (Проклетите седем години) (1955)

Във филмът, леката бяла рокля с гол гръб на Монро не се повдига толкова високо, както на тази снимка от фотосесията, правена специално за случая. Сцената с Tom Ewell, възхищаващ се на своето момиче-мечта, докато тя придържа към тялото си роклята, повдигана от силната струя въздух идваща през решетката на подлеза, първоначално е била заснета в близост до Grand Central Terminal, а след това е презаснета на отделна сцена.

Дизайнерът Уилям Травила облича Монро в осем от нейните филми, но никога по-запомнящо се от този. Забележете токчетата на актрисата. Всяка жена знае, че трябва да избягва решетките, когато носи такива обувки.

Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Одри Хеобърн в Закуска в Тифани (1961)

Те си пасваха идеално: Одри Хепбърн и Живанши, дизайнера от Париж, който облича тази стройна фигура, подчертава това красиво лице единствено и само в невероятни и уникални дрехи, през цялата филмова кариера на актрисата.

В този филм, заснет в Ню Йорк, Живанши облича Хепбърн в малка, черна рокля с дълги черни ръкавици, няколко реда перли и една мини-диадема.

Идеален ансамбъл за перфектната принцеса от филма, станал символ за стил и елегантност.

Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Оливия Нютън-Джон в Брилянтин (1978)

Рокендролът е тук, за да остане! Сладкото, малко момиче излиза от своят пашкул, за да се превърне в пеперуда, облечена в дълбоко изрязан топ и тесни като втора кожа, черни панталони от ликра с катарама обсипана с камъни.

Панталонът е бил толкова впит и тесен, че е пришит директно върху актрисата.

Костюмите за този ретро-мюзикъл са от Албърт Уолски, който печели Оскар за "Ах, този джаз" и "Бъгси".

Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Кейт Уинслет като Роуз в Титаник (1997)

Във филмът, пътничката от първа класа Роуз посещава пътника в трета класа Джак (Леонарди Ди Каприо), за да свали своите токчета и да затанцува лудо.

Дизайнерката правила костюма, Дебора Лин Скот, измисля рокля, която да пресича границите в класите през 1912 г., полъха на подплатата в портокалов цвят, потъмнена от черните дантели и ръчно изработени декорации. Всички костюми и аксесоари са били подробно изучени в детайли, за да бъдат пресъздадени достоверно.

По-късно във филма ще бъдат заличени всякакви модни и класови различия, когато Титаник започва своят бавен и дълъг път към дъното.

Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Никол Кидман като Сатин в Мулен Руж (2001)

Звездата на Мулен Руж, танцьорката-проститутка Сатин се люлее, седнала на люлка, над тълпата в заведението. Нейното блестящо бюстие е украсено с черна панделка; цилиндър подчертава бледото и лице.

Дизайнерката на костюмите Катрин Мартин, съптуга на режисьора Баз Лурман, великолепно реализира тази мечта за любов и страст, на фона на чувствена музика.

Най-запомнящите се филмови тоалети на всички времена Кейт Бланшет като Кралица Елизабет в "Елизабет: Златният век" (2007)

Отчасти кукла, отчасти птица, Елизабет властва над съда в своя брокатен блясък, своето бяло, напудрено лице и глава, украсена с пера от чапла.

Дизайнерката на пищната рокля, Александра Бърн, често съживява бляскавите, златни векове, правейки костюмите във филми като "Хамлет", "Доводите на разума" и "Фантомът от операта".

В "Елизабет: Златният век" на дизайнерката не се е наложило да сътвори исторически коректни костюми, а много по-екстравагантни и нежни, вдъхновени от големи имена в модата като Вивиан Уестууд и Balenciaga.