ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

* Премиера на новия календар Lavazza в Милано

Проф. Любомир Стойков

Милано - София

Прочутият календар на кафе Lavazza с наименованието "Влюбване в Италия" и дело на Марк Селигър бе представен официално на медии и журналисти от цял свят в Милано - космополитен град със силна италианска идентичност и домакин на съвременната и градската страст. Календарът на Lavazza за 2011 година е поредният култов артикул на колекционери и ценители на фотографията от цял свят. За пореден път семейство Лаваца показа колко здрава може да бъде връзката между бизнеса и изкуството, кафето и фотографията, италианските ценности и стила на живеене.

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

Какво се случи в Милано на 14 октомври т.г.? Събитето беше организирано на изискано частно парти по протежението на Навили – историческите, някога плавателни канали, които сега са най-романтичните места в града, в Ecliss, преобразен в изцяло обновено място: елегантна „Градина на Купидон”, където гостите бяха посрещани в романтична, игрива атмосфера.

Следвайки основните ценности на Италия, изобразени в изданието на Ани Лейбовиц в 2009 г., и темата за известните италиански песни, интерпретирана от Майлс Олдридж през 2010 г., Марк Селигър, известният американски фотограф на прочути личности, бе помолен да увековечи същността на Италия. Произведенията на Селигър са показвани в музеи и галерии по цял свят и той е най-известен с креативните си кадри, които трансформират реалния живот в изкуство.

Както и в предишните издания, креативната режисура на календара за 2011 г. е поверена на агенция „Armando Testa”. Темата „Аморе” (любов) – и най-вече, влюбване в Италия, е една от тези оригинални, необикновени теми, които са предизвикателство за фотографа, но могат също да покажат неговата персоналност и стил. Lavazza отново предпочете да говори за италианския стил, защото в Италия, както се казва в календара: „Може би има нещо във въздуха, което запалва страстта. Или може би е в красотата на пейзажа и архитектурата, която естествено предизвиква най-благородното чувство: любовта.”

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

В кадрите заснети за 2011-та година, Селигър фотографира романтичното, чувствено настроение на срещата на влюбени: символичната, естетична красота на влюбването в страна, където всичко е изкуство – особено през очите на влюбена двойка или на талантлив фотограф. Селигър обрисува любовта по интимен, игрив начин, експериментирайки с класически италиански пейзажи, превръщайки хумора в атмосфера, която може да бъде почувствана във всеки кадър, чрез непосредствен фотографски стил, който е универсално разбираем. През своя обектив Селигър разкрива тайните на вечния образ на Италия като страна на любовта, където красотата, изкуството, природата и историята влияят и завземат нашето съзнание, водейки ни почти неизбежно към чувството любов. Резултатът са шест различни истории, разказани по хумористичен или сюреалистичен начин, незасегнати от времето: „шест интимни момента, включващи него, нея и кафето.”

Пейзаж в Тоскана, водите на Венеция, балконът на Ромео и Жулиета, скалите Фаральони на Капри, магическа флорентинска градина, любовна история в Неапол, перфектният фон, добавящ ритъм и хармония към пиктографската история на Селигър, където артистичните предложения се сливат с качествата на типичния американски фотограф. Накратко става дума за необикновен талант да се използват снимките, за да се улови настроението и чувствеността на всяка една конкретна ситуация.

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

„Да си фотограф означава да се разгърнеш, да направиш ситуацията надеждна, така че да покаже връзката между хората,” обяснява Марк Селигър. „Това е като да си измислиш история и след това да я разкажеш, т.е. трябва да я направиш реална. Това, което ме накара да се влюбя в Италия, беше ”комбинацията” от хора, имам предвид определеното качество на живот, което прави Италия наистина уникална.”

Сред моделите, портретовани в календара за 2011 г., се откроява една двойка: американската актриса Оливия Уайлд и нейният съпруг, филмовият режисьор Тао Русполи, звезди на снимката от Капри. „Как може да не се влюбите в Италия? Никога не съм срещала някого, който не се е влюбил в Италия, след като я е посетил – коментира актрисата – дали заради архитектурата, хората или дори само храната, невъзможно е да не обичаш тази страна,” коментира тя по време на снимките. Оливия се чувствала особено спокойна, докато е снимана да държи чаша с топло кафе, понеже по нейните думи, „друга причина, поради която обичам Италия, е културата на кафето. Като съпуга на италианец сега дори подбирам още повече. На снимките на „Д-р Хаус” помолих за малка еспресо машина. Първоначално на другите им стана смешно, но аз си казах „накрая ще ми благодарят!”. Сега всеки член на екипа започва деня си с едно от моите еспресо.”

Освен известната двойка, другите модели на сесията са Бил Джентъл, забавният Купидон, който краси корицата, както и последната снимка, която завършва „историята”, разказана от Селигър. Шестте календарни снимки включват Моника Кастило, Енрике Пласиос, Нут Сиър, Седрик Бир, Лилиана Домингес, Алесандро Джиалокоста, Вайълет Бъд, Джейза Киминадзо и Иван Олита.

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ

ВЛЮБВАНЕ С ДЪХ НА КАФЕ


Снимки:

1. На корицата на календар Лаваца 2011 е Бил Джентъл, който играе ролята на Купидон

2. Оливия Уайлд и съпругът й Тао Русполи в календар Лаваца за януари и февруари 2011. Наименованието на снимката е Капри.

3. Енрике Паласиос и Моника Кастило във визиите за месеците март и април на календар Лаваца 2011.

4. Снимка Верона (май-юни) от календар Лаваца 2011 , истински символ на модерните Ромео и Жулиета. В тях се превъплащават Нут Сиър и Седрик Бир.

5. Календар Лаваца 2011 - слънчева и топла Тоскана през юли и август. Лилиана Домингес и Алесандро Джиалокоста.

6. Венеция – (септември - октомври) само миг преди да се целунат двамата влюбени (Вайълет Бъд и Енрике Пласиос), седнали "на по кафе" - кафе Лаваца, разбира се...

7. Флоренция завършва годината (ноември и декември) на календар Лаваца 2011 ( тук влюбените са Джейза Киминадзо и Иван Олита )

Фото: © Марк Селигър за „Лаваца”

8. Любомир Стойков заедно с Марк Селигър - създател на 19-ия календар на Lavazza

9. Милано : премиера на календар Лаваца 2011. Любомир Стойков заедно с приятелката на Ерос Рамацоти Marica Pellegrini

10. Милано : премиера на календар Лаваца 2011.

11. Милано : Любомир Стойков заедно с Джузепе Лаваца - вицепрезидент на световната компания "Лаваца"

Фото: © Личен архив на Любомир Стойков