Полезните свойства на кестена

Кестените имат висока калорична и енергийна стойност, но тъй като са твърди, съдържат сапонини и имат тръпчив вкус, те не могат да се консумират сурови.Когато се сварят или опекат, част от нишестето се хидролизира до захари и те придобиват сладникав приятен вкус и аромат.

Позлените свойства на кестенаВ миналото кестените са били едни от главните хранителни източници в цели региони на Европа. От сушените кестени са приготвяли брашно, неотстъпващо по питателност на пшеничното. Обикновено са го смесвали с ръжено, пшенично, а по-късно и с царевично брашно и са приготвяли хляб и сладкиши. Днес се приготвя хляб от кестени, който се използва в диетичното хранене, поради това, че не съдържа глутен. Правят се пасти, пирожки, препечените плодове се използват като заместител на кафето, а маслото от кестени намира приложение в сладкарската промишленост (използват за плънка на бонбони). Те се използват и за пюрета, за пълнеж на птици, за гарнитура към печено месо, за торти и други сладки.

Кестените се препоръчват при възрастни, изложени на големи физически и умствени натоварвания. Кестенът е изключително полезен и за нервната система. Неговата комбинация от калций и фосфор укрепва зъбите и костите. Благоприятно за организма е ниското му съдържание на мазнини и изобилието от витамин А, B и C. Тъй като е богат на калий, растението помага при лечението на бъбречни или кръвни заболявания. Изпеченият кестен съдържа разнообразни минерални вещества и има голяма енергийна стойност.

Позлените свойства на кестенаДивият кестен, известен още като конски, намира широко приложение в алтернативната медицина, особено в козметиката, заради успокояващия ефект върху лицето и косата. Екстрактът му се използва и като съставка на кремове против слънчево изгаряне.

Дивият кестен действа противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребява се във вид на запарка при кашлица и хрема. На храносмилателната система действа запичащо и дезинфекционно и се препоръчва при диария. В народната медицина се предлага още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас и др.