Революцията на сватбената рокля


Революцията на сватбената рокля Историята на булчинския тоалет ни връща още в епохата на Ренесанса, където можем да открием необичайни и интересни идеи с островърхи шапки като аксесоар или възглавничка под дрехите, имитираща бременност.

Тенденции при сватбеното облекло е имало още по времето на нашите баби и прабаби. Тогава обаче те коренно са се различавали от съвременните модели, особено в цветово отношение.

През 15 век е било прието булката да се венчае в своя най-нов или любим тоалет, без да има специални изисквания за олтара. Необичайно за нас сега е била тенденцията по времето на феодалната аристокрация, когато дамите са слагали възглавнички под роклите си, за да имитират модерната тогава бременност.

През Ренесанса булките са обличали червена рокля, но фаталният цвят бързо бил отхвърлен от църквата. По онова време жените в Европа също предпочитали пъстрите сватбени одежди, тъй като бялото не било обичаен избор за сватбения ден.

Революцията на сватбената рокляРеволюцията на сватбената рокля

През епохата на Барока златистото и жълтото били символ на чистота и целомъдрие. Постепенно се появяват дантелените сватбени рокли с пищни ръкави, украсени с бродерии и кокетни панделки. И ако през 17 век било актуално розовото и кораловото, 18 век предлага други оттенъци – нежносиньо и светлозелено.

С настъпването на новия 20-ти век, бялото вече неизменно се било наложило като задължителен цвят на булчинската рокля. Модните историци са убедени, че снежният цвят става популярен благодарение на античните мраморни статуи, открити при разкопки по гръцките острови и Помпей. Оттогава модата на сватбените рокли била повлияна толкова силно, че тази тенденция продължава да живее повече от век.

През 20-те и 30-те години на миналия век Коко Шанел налага модата на роклите с дълги ръкави. През 50-те години Кристиан Диор връща на мода корсетите, но 10 години по-късно полите се скъсяват до и над коленете.

Революцията на сватбената рокляРеволюцията на сватбената рокля

В края на десетилетието, младите двойки започнали да се бунтуват, отбягвайки дългогодишните сватбени традиции. Много булки казали "сбогом" на дантелата и кича и започнали да с омъжват в ярки тоалети. Модерната булка до такава степен се различава от предците си, че в съвремието хит в църквата се превърна костюмът с панталон. БГНЕС

Снимки: Списание "Булка"