Удължава ли сексът живота

Удължава ли сексът животаПравейки любов, човек далеч не само подобрява настроението си. Сексът също така допринася за изгарянето на повече калории, засилва имунитета и намалява опасността от рак. С това започва своята статия, публикувана преди дни, британския вестник “Индипендънт”.

По-високото мнение за себе си е само една от 237-те причини, заради които хората твърдят, че правят секс, посочва изследването, цитирано от сп. Archives of Sexual Behavior.

Половият живот и наличието на обичан партньор са способни да направят почти чудеса със самооценката на човека. По време и особено след секс в организма се изработват ендорфини (хормони на радостта), които са причина за подобреното настроение.

Неудачният сексуален опит се отразява негативно на душевното състояние. Затова добрият секс подобрява отношението към собственото тяло, избавя от чувството на тревожност и склонността към психични разстройства.
Сексуалната удовлетвореност е пряко свързана с честотата на сексуалните контакти, т.е. колкото по-често човек прави секс, толкова по-малка е вероятността да страда от депресия.

Удължава ли сексът животаПо време на оргазма се изработва окситоцин - хормонът свързан с различните положителни психически и физиологически ефекти, който подобрява и съня. Затова много хора преди да заспят правят секс.

Много изследвания доказват, че любовните ласки освен приятните усещания имат и биохимичен ефект - те намаляват нивото на кортизол – хормона, който се отделя при стрес.

Ако човек прави секс 1-2 пъти в седмицата, в тялото му се повишава нивото на антитела (имуноглобулин А или IgA), които са способни да го предпазят от настинка и други инфекции.

Т.е. интимният живот не само подобрява общото здравословно състояние, но и укрепва имунитета. Организмът на човек с висока самооценка се справя по-добре с причинителите на заболявания. Затова и фразата “Здрав дух в здраво тяло” вече има и съвсем научна обосновка.

Изследвания показват, че честата еякулация при мъжете е способна да намали риска от развитието на рак на простатата, а редовната полова активност помага на жените да намалят риска от рак на гърдата.

Удължава ли сексът животаОкситоцинът е предпоставка за по-дълъг живот. Той се изработва в организма на жената, родила дете, при хората, които са свързани с партньорите си със здрави и продължителни отношения, а също така по време на полов контакт. Този “свързващ ефект” е причината хората да правят секс и след като вече са изгубили способността си да имат деца.

Сексът притъпява чувството за болка, предизвикана от най-различни причини включително болки при мигрена, артрит и пременструален синдром. Сексът повишава нивото на ендорфините, които могат да бъдат наречени природни болкоуспокояващи. Научно е доказано, че той облекчава хроничните болки и болките преди менструалния цикъл.

Сексът изгаря калории и мазнини. За 30-минути се изгарят над 85 калории, което може да се сравни с умерена физическа активност като плуване или домакинска работа.

Хората, които водят активен полов живот, са по-склонни и към редовни физически упражнения. Редица изследвания доказват например, че хората, които се занимават с аеробика, по-често правят секс, който ги удовлетворява.

Удължава ли сексът животаЛюбопитно изследване, проведено преди десетина години, показва, че рискът от смърт при мъжете, които често изпитват оргазъм, е с 50% по-нисък.

Други наблюдения се опитват да отговорят на въпроса дали бракът увеличава продължителността на живот. Специалистите днес са почти единодушни - здравите отношения са предпоставка за дълъг живот и съвсем не на последно място роля за това има сексът.
здраве.bg