Мечтите, сбъдват ли се те

Емил Арабаджиев

Мечтите, сбъдват ли се те Яхта Mayan Queen IV, оценявана на 100 млн. долара, пристигна в морската ни столица. Собственост е на мексикански бизнесмен. У нас яхти от този калибър няма, вероятно няма и да има, защото никой дори не може да допусне, че подобно луксозно возило може да бъде купено с честен бизнес. Обект на нашия коментар обаче не е възможно ли е да заделиш 100 млн. с пот на челото, а дали ние, българите, сме способни на дръзки мечти. Защото някой е казал, че човек е голям, колкото са големи мечтите му и това се отнася и за нациите. У нас винаги са осмивали фантазьорите и от малки ни учат да бъдем здраво стъпили на земята. „Да витаеш в облаците” се счита за губене на време. Дали наистнина е така? Не са ли точно мечтите онова, което отваря съзнанието към нови хоризонти. Не са ли те стартът към всичко, което ни се е струвало над възможностите ни . Но понеже по природа сме предпазливи и ненужно скромни, мечтите ни се простират до това, да се оправяме някак в ежедневието. Да можем да си плащаме сметките, евентуално да купим плазма, ipod, кола или жилище, да имаме пари и хубава жена. Манията за луксозен живот днес е над всичко и именно тя диктува желанията ни.

Мечтите, сбъдват ли се те  Жените са по-склонни да мечтаят и са по-смели в мечтите, но рядко имат план, как да ги следват, мъжете – обратното – повече реалисти, те обикновено по-малко витаят в облаците и по-често имат стратегия, как да постигнат това, което искат.

Доколко мечтите са свързани със суетата, доколко с егоизма и доколко са филантропия? Дали художникът мечтае да създава изкуство, за да има успех в обществото, да печели добре, да си доставя лично удоволствие или за да обогати бъдещите поколения? Дали мисли за културното наследство, което оставя, или за обезсмъртяването на своето собствено име? Дали мечтаем за много пари, за да се чувстваме силни, уважавани и харесвани, или за да помагаме на близки и нуждаещи се? Дали искаме да полетим в космоса, за да видим снимката си във всички вестници, или за да направи съдбовно открите за човечеството или пък от чисто любопитство ? Няма еднозначен отговор. Мечтите обединяват желания с различен произход.

Мечтаем ли да се занимававаме с мода? Това е изкусителна идея за всеки, който е разбрал силата на естетиката и стремежът към лукса. Много хора мечтаят за професията на дизайнер, манекен, стилист. Причината е, че фешън индустрията е онази област, която в своя печеливш вариант задоволява най-много желания накуп – красота, известност, пари, творчество, забавления, име. Въпреки че е свързана с мимолетната мода, тя е част от културните натрупвания на всяко време и затова също си има своите безсмъртни имена.

За тези, които мечтаят да станат част от модата, можем да повторим думите на Паулу Коелю: „Само едно нещо прави мечтата невъзможна: страхът от провал.” Никога не е късно да удариш джакпота-въпросът е да играеш.

Мечтите, сбъдват ли се те  Емил Арабаджиев заедно с брат си Младен Арабаджиев е собственик и създател на компанията Денил. Създава характера и философията на марката. Един от първите хора във фешън индустрията, който започна дискусия по темите на модата и създаде собствена медия – онлайн списание за мода на www.denyl.com