Как да постигнем сухи мищници през лятото


Прости правила за сухи мишници С идването на горещите летни дни все по-често възниква проблемът как да се преборим с изпотяването, какво средство да изберем, за да е най-ефективно, безвредно и не прекалено скъпо.

Като начало е добре да разберем откъде се появява потта.
Потта е естествена реакция на организма при повишаването на температурата на околната среда или или на самия организъм. Ако ви е горещо, това явление е неизбежно. Що се касае до мириса, то самата пот не мирише на нищо. Не до там приятният аромат се появява в резултат на действието на микроорганизми във влажната среда. Освен това, при здрав човек, който взема душ по два пъти на ден, този мирис е практически неразличим. Друго нещо е, ако се появи рязко и много неприятна миризма - тя може да е едновременно част от хормонални нарушения (предимно при тийнейджърите), неправилен метаболизъм или на някои заболявания. Ако все пак се потите, така да се каже "в норма", то съществуват два варианта да победите мириса – дезодоранти и антиперспиранти.


Дезодорантите помагат да се избавите именно от аромата, но не регулират самото изпотяване. Следователно те не се намесват в нормалната терморегулация на организма.

Антиперспирантите работят на друг принцип – те намаляват количеството на отделяна пот. Всички те съдържат соли на цинка или алуминия, благодарение на които каналите на потните жлези се свиват или затварят. В резултат на това кожата остава суха за дълго време - понякога до 12 часа. Без съмнение, това е много удобно, особено през лятото, но не е толкова безопасно.

Ако активно се занимавате със спорт, изпитвате емоционални или физически натоварвания – организмът е просто длъжен да се поти повече. Ако вие по изкуствен начин затворите излизането на потта е възможно да получите оток в областта на мишниците и други неприятни и опасни за здравето последствия.

Освен това, солите на цинка и алуминия, а също и консервантите, които се използват в козметичните средства, могат да нанесат вреда на организма – за това в последно време все по-често предупреждават медиците.

Така че е добре да имате предвид този съвет: по-добре е да се ограничи употребата на антиперспиранти, ако не може да бъдат изцяло спрени. Засължително е обаче да прочетете внимателно състава на опаковката. Желателно е да не ползвате средства с цинкови соли.

Дезодорантите. Съвременният избор по рафтовете на магазините е способен да зашемети даже и най-заклетите шопинг почитателки – дезодоранти днес се пускат в такова голямо разнообразие, че на принципа на отхвърлянето след изпробване, може да минат няколко години. Ще се опитаме да ви помогнем в избора и се надяваме да сме ви полезни.

Дезодорант-стик
Това средство не само се явява много ефективно в борбата с мириса на пот, но и притежава поддържащи свойства – омекотява кожата на мишниците. Благодарение на своя не голям размер, стикът спокойно се помества в дамската или козметичната чантичка. Едновременно със стика може смело да ползвате и парфюми или тоалетна вода – самият той практически не притежава аромат.


Прости правила за сухи мишнициСпрей Спреят е подходящ в случаите на повишено изпотяване. Много спрейове съдържат спирт, който охлажда кожата, но заедно с това може да предизвика раздразнение. В последните години, повечето производители започват да пускат спрейове без спирт, които действат доста по-благоприятно на кожата. В тях спиртът е заменен с талк или други елементи, които спират мириса.


Дезодорант-крем
Тези нежни и щадящи средства са идеален избор за особено чувствителна кожа. В състава на този вид козметика присъстват елементи, не само създаващи бариера за мириса, но и предпазващи кожата от всевъзможни възпалителни процеси. Такива средства може да се ползват даже непосредствено преди депилация – те успокояват кожата, омекотяват я и премахват раздразнението

Талкове и пудри
Много удобни са за тези, които обичат да носят дрехи от тънки, ефирни материи. Пудрата и талка не са толкова активни. Техният ефект не продължава много, но за сметка на това пудрата прекрасно попива появилата се влага. Ако кожата ви е прекомерно суха, то най-добре се откажете от тези средства, защото изсушават кожата още повече.
По материали на kozmetikata.com