Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Грим за очи – как да прикрием някои несъвършенства
Как пилингът изглажда бръчките
Терапия на акнето с антибиотици
Специално внимание към уязвимата коса
Заредете тялото с енергиен масаж
Простудата в цифри и факти
Сексуалност и професионална кариера
Шанс да спечелите много награди

Простудата в цифри и факти

Дори учените признават, че за простудата се знае значително по-малко, отколкото за най-редките болести. Макар на всички световни езици думата “простуда” да е образувана от “студ”, в действителност самият студ не е чак толкова страшен. Онова, което ни кара да страдаме от хрема и кашлица, са вирусите, на които им е много по-удобно да ни атакуват в студено време. И работата съвсем не е в това, че прекарваме повече време в пълни с хора затворени помещения с ниска влажност и лоша циркулация на въздуха, както смятаха лекарите през последните 100 години. Днес учените са на мнение, че сезонността на простудите е свързана с… преохлаждането на носа. Ниската температура понижава неговите защитни способности. Всъщност, възможно е омотаването на носа в шал да се окаже добро профилактично средство.

Почти 50% от простудните заболявания са предизвикани от риновируси, които обитават лигавицата на носа. Именно затова някои лекари препоръчват, когато се прибираме у дома, да измиваме не само ръцете, но и носа си.

Простудата не се предава чрез целувки!
Много по-лесно е човек да се зарази от дръжката на вратата, ако някой настинал се е изкашлял наблизо, кихнал е или просто я е пипал след мимолетен контакт със собствения си нос. Ако здрав човек докосне такава дръжка, а след това потрие очи или нос, причакващите го буквално на вратата вируси незабавно ще сменят местожителството си.

Пералнята е чудесно оръжие в борбата с вирусите.
Американски изследователи са установили, че инфекции връхлитат с 30% по-рядко семействата, в които предпочитат да перат всичко възможно при температура над 60?C, отколкото любителите на по-щадящо пране. Както става ясно, употребата на белина намалява заболеваемостта с 25%.

54% от възрастните в развитите страни са убедени, че простудата и грипът трябва да се лекуват с антибиотици. Това е опасно заблуждение!
Както показва световната практика, в 50% от случаите предписването на антибиотици е неоснователно. Тези препарати са безсилни срещу вездесъщите вируси.

Как да различим простудата от грипа?
Никак. Симптомите могат да бъдат абсолютно еднакви. Все пак от грип се боледува по-тежко и с по-висока температура, която се задържа по-дълго. Има смисъл да се използват едни и същи лекарства,но при грип приложението им може да бъде по-интензивно.

В 25% от случаите на простуда се наблюдава повишаване на температурата.
Дали да я понижаваме, зависи от индивидуалната поносимост. Повишената температура означава мобилизация на защитните сили на организма, следователно е нужна. Но до момента няма убедителни доказателства, че изкуственото й понижаване по някакъв начин забавя оздравяването.

Да поддържаме боеспособността на организма!
Вирусите са най-древните спътници на човека и вероятно предизвикваните от тях инфекции са ни нужни за поддържане на имунитета в боеспособно състояние. В противен случай науката вероятно би се справила с тази болест. А засега и с лечение, и без лечение простудата измъчва организма ни от 7 до 14 дни и ние можем само да облекчаваме симптомите й. Като правило всяко семейство си има свои любими, предимно народни, средства против простуда. Обикновено се препоръчва горещ чай с мед и лимон – така открай време са се справяли с простудата в добрата стара Англия. Всяко вкусно горещо питие, за предпочитане с горчиво-кисела добавка, но задължително с наситен вкус (може да бъде и супа!), а също и пикантната храна помагат при първите признаци на простуда – запушения нос и възпаленото гърло.

по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!