Митове за слънчевата защита

Митове за слънчевата защитаМит 1: Ако кожата ми е почерняла, нямам нужда повече от слънцезащитен продукт

Максималният SPF, а който кожата е способна да се защити, е между 4 и 6. В сравнение със съвременните слънцезащитни продукти, това е едно доста ниско ниво на защита. Така че със сигурност имаме нужда от използване на слънцезащитни продукти – може само леко да понижим SPF фактора в сравнение с този, който сме използвали преди.

Мит 2: Изгорялата/червена кожа ще стане кафява на следващия ден

Червенината е причинена от изгаряне и представлява сериозно възпаление на кожата, което води до преждевременното й стареене и увеличава драматично риска от рак на кожата. Разбира се, сериозно засегнатата кожа ще произведе някакъв тен, за да се защити от бъдещи изгаряния, и този тен ще стане видим, когато симптомите на възпалението изчезнат. Червенината, обаче, не се превръща в кафяв тен.

Мит 3: Не изгарям на сянка / под чадър

Това не е истина, защото повечето чадъри и облаци не блокират UV радиацията на 100%. Освен това голямо количество слънчеви лъчи се отразява от земята и предметите и така можем да изгорим дори под чадъра.

Мит 4: В облачен ден нямам нужда от слънцезащитен продукт

Зависи от това на кое географско място сте. В Западна Европа бихме казали „да” – в един напълно облачен ден нямате нужда от слънцезащитен продукт. Близо до Екватора, обаче, дори в един облачен ден слънчевите лъчи, които достигат до кожата, могат да я раздразнят.

Мит 5: Когато видя, че кожата ми е зачервена, просто отивам за няколко часа на сянка и след това мога отново да се изложа на слънце

За изгарянето на кожата са необходими няколко часа, а неговият пълен резултат става видим часк след едно денонощие – така че, когато видите кожата си зачервена, е вече твърде късно.

Мит 6: Минералните филтри са по-добри от химическите

Те не са по-добри, но действат по различен начин. С чисти минерални филтри не е възможно да се достигне достатъчна UVA защита с висок SPF фактор. Обикновено ние комбинираме в нашите продукти минерални и химически филтри, за да постигнем максимална защита на кожата.

Мит 7: Съществуват слънцезащитни продукти, които защитават кожата 100% и действат през целия ден

Не е така – това е изложено ясно в препоръките на ЕС.

Митове за слънчевата защитаМит 8: Ефективната защита на кожата ми зависи само от SPF фактора, а не от количеството продукт, който си нанасям

Факторът SPF, който е отбелязан на опаковката, може да бъде достигнат само, ако определено количество от продукта е нанесено върху кожата – за възрастните то е 30 ml. Нанасянето на по-малко количество от продукта ще доведе до по-неефективна защита на кожата.

Мит 9: Мога да удължа времето за предпазване на кожата ми от слънцето чрез повторно използване на слънцезащитния продукт и да постигна 100%-ва защита

Повторното използване на продукта осигурява защитата според нивото на SPF фактора, отбелязан на продукта.